Njegovanje mržnje: Antisrpska histerija u Federaciji BiH rezultat dugogodišnje kampanje

Njegovanje mržnje: Antisrpska histerija u Federaciji BiH rezultat dugogodišnje kampanje

Paljenje zastave Republike Srpske u Zenici, poruke mržnje protiv Srba u Konjicu, kao i provokacije koje su 9. januara bošnjački ekstremisti priredili Srbima u Mrkonjić Gradu, defilujući kroz centar tog grada s ratnim zastavama tzv. Armije BiH, predstavljaju logičan epilog višegodišnje antisrpske histerije kojom je javnost u FBiH „filovana“ preko tamošnjih medija i kroz javne nastupe bošnjačkih političara.

Ovogodišnja proslava Dana Republike Srpske tako je pala u „sjenu“ pred zastrašujućim izlivima mržnje prema Srbima i Republici Srpskoj u Zenici i Konjicu gdje su uglavnom mladi ljudi, koji se nisu ni rodili za vrijeme krvavog građanskog rata u BiH, pokazali zapanjujuću agresiju prema svemu što je srpsko.

Predratna atmosfera

Iako je od predratnih više od 22.000 Srba u Zenici nakon završetka rata u tom gradu ostalo još samo par hiljada onih koji se izjašnjavaju kao pripadnici srpskog naroda, nekoliko desetina huligana je na Kamberovića polju javno zapalilo srpsku zastavu, uzvikujući pritom „Tekbir“ i „Alahu ekber“!

Skinuta srpska zastava sa crkve u Konjicu
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

U Konjicu je pak tamošnjim bošnjačkim ekstremistima zasmetalo to što je na pravoslavnoj crkvi u tom gradu, povodom Božića, bila okačena srpska trobojnica, iako u samom gradu, prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine, više gotovo da i nema Srba. Istovremeno, automobili s izvješanim zastavama tzv. Armije BiH prodefilovali su kroz centar Mrkonjić Grada i samo pukim slučajem je izbjegnut teži incident.

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević za Srpskainfo ističe da nije iznenađen provokacijama koje su 9. januara zabilježene u Zenici, Konjicu i Mrkonjić Gradu, budući da je, kako navodi, u bošnjačkoj javnosti već godinama stvarana skoro pa predratna atmosfera i mržnja prema svemu što dolazi iz Republike Srpske.

– Republiku Srpsku nisu stvorili Bošnjaci. Ona je rezultat izbora koji je prvenstveno napravio Alija Izetbegović da se stvari rješavaju ratom, da se Jugoslavija razbija kako se razbijala i da Srbi, kao odbranu, formiraju Republiku Srpsku. U Sarajevu to nikad nisu prihvatili, a to ne prihvata ni međunarodne zajednica. Ovo nije samo pitanje Dana Republike Srpske, već njenih institucija, koje su prava meta. Dan Republike Srpske nije izabrala neka neformalna grupa na neformalnom mjestu, već je on rezultat rada multietničkih struktura Republike Srpske – njene Vlade i Narodne skupštine, kao i Kabineta predsjednika Srpske sa dva potpredsjednika, Bošnjakom i Hrvatom – ističe Galijašević.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

On tvrdi da je krajni cilj dugogodišnje medijske i političke antisrpske histerije u FBiH uništenje Srpske i njenih Dejtonom potvrđenih nadležnosti.

– U Sarajevu su razvili naviku da domaće zakone može da nameće neko ko je došao iz Velike Britanije ili Njemačke. Politički sudar kojem godinama svjedočimo je sudar jedne državotvorne ideje, koju artikuliše rukovodstvo Republike Srpske i jedne podaničke, vazalske politike koju gaji političko Sarajevo. Republika Srpska nema svoje vehabije ni mudžahedine, nema svoje Osmice, već ima svoje javne službe i institucije – navodi Galijašević.

Ono što je, prema njegovim riječima, posebno opasno jesto to što provokacije iz FBiH imaju za cilj sličan odgovor iz Republike Srpske.

Haranga i incidenti

– Ovo što se posljednjih dana događalo u FBiH neizbježno vodi do etničkog reciprociteta s druge strane. Naravno da Srbi imaju mogućnost da odgovore na takve svinjarije. Ako na sarajevskoj Vijećnici od završetka rata stoji tabla na kojoj piše da su „srpski zločinci“ spalili Vijećnicu, da li Srbi mogu da na brojne zgrade u Republici Srpskoj stave table na kojima će pisati da su tu ubijani Srbi od strane bošnjačkih zločinaca, mudžahedina i vehabija? Na sreću, Srbi su tu još uvijek odmjereni i to je zato što rade kroz državne institucije i isključivo funkcionišu kroz uređen politički i pravni sistem. Uporedite MUP FBiH, kome je na čelu Ramo Isak, i MUP Republike Srpske koji je organizovao smotru povodom 9. januara. To su potpuno različiti sistemi i razlika između rulje i države – kaže Galijašević.

Sociolog Mehmedalija Nuhić za Srpskainfo ističe da se svaka poslijeratna proslava 9. januara u Republici Srpskoj istovremeno u Federaciji BiH predstavljala kao poziv za nastavak sukoba i izazivanje incidenata.

FOTO:  LUKAVACX/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: LUKAVACX/YOUTUBE/SCREENSHOT

– To je već poprimilo sve oblike harange i nimalo nije iznenađujuće to što dolazi do incidentnih situacija. Nema procesuiranja odgovornih za dizanje tenzija i širenje međunacionalne mržnje i netrpeljivosti, a sve što se dogodilo pokušava se gurnuti u drugi plan – kaže Nuhić.

Ističe da bi se u posljednje događaje u Zenici, Konjicu, kao i nekim drugim mjestima, trebale mnogo aktivnije uključiti i nadležne pravosudne institucije.

– Ako nema reakcije nadležnih to predstavlja poziv za neke nove usijane glave da izazovu čak i teže incidente – upozorava Nuhić.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This