„Nećemo posustati pred pritiscima“ Dodik tvrdi da je Šmitov zadatak da deklasira Srpsku

„Nećemo posustati pred pritiscima“ Dodik tvrdi da je Šmitov zadatak da deklasira Srpsku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je zadatak Kristijana Šmita da deklasira Srpsku, da nisu tačne Šmitove izjave o nepostojanju granice među entitetima, ali da Srpska neće posustati pred pritiscima.

Aneks dva Dejtonskog mirovnog sporazuma kaže da postoji linija razgraničenja – razgraničenje je ovdje ključno. Neko je smatrao da je normalno da ovo razgraniči. Neki, kao što je Šmit, pokušavaju to nešto da objedine po cijenu da unište sve od jednog naroda. U Sarajevu imate one koji stalno aplaudiraju njegovim budalaštinama i lažima, spremni da prihvate da im stranac nametne zakon – rekao je Dodik.

Dodik je konstatovao da oni koji aplaudiraju Šmitu očekuju da Srbi imaju probleme.

– Šmit je doveden kao lažan i njegov zadatak je da laže. On ne oklijeva da laže. Njegov zadatak je da Republiku Srpsku dovede do besmisla, da joj uzme imovinu, zatvori predsjednika – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je podsjetio da Savjet bezbjednosti UN nije imenovao Šmita i da on nije visoki predstavnik, te da samim tim nije ni bitno šta on kaže.

 

– Oni moraju znati da se mi nećemo dati i da se nećemo prepustiti tim lažima. Zašto on misli da mi ne smijemo da djelujemo kada on laže? Misle da ćemo mi pustiti da nam uzmu imovinu i da ćemo da poštujmo odluku suda iz Strazbura, odluku koju nisu prihvatile ni evropske zemlje. Većina zemalja nije ni potpisala odluku da postoji taj sud – rekao je Dodik.

On je poručio da Republika Srpska neće posustati pred pritiscima.

– Pričajte o separaciji, o secesiji, ali Republika Srpska mora da bude poštovana – rekao je Dodik.

Dodik je konstatovao da je Šmitovo nametanje zakona udar na Republiku Srpsku, te upozorio da je nametanje zakona o kažnjavanju nepoštovanja njegovih odluka samo priprema za buduća nametanja.

– Sutra će da nametne da imovina ta i ta pripada BiH, a vi ne smijete da pisnete – poručio je Dodik i dodao da su mu sve sankcije i nametnute jer nije dozvolio da Srpska bude dovedena u poziciju “prazne ljušture”.

“Srpski narod ima pravo na svoje odluke”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da BiH nije država, nego zajednica dva entiteta i tri konstitutivna naroda koji imaju pravo na svoje odluke, te naglasio da to pravo srpskom narodu niko ne može i neće oduzeti.

Dodik je, komentarišući izjavu poslanika SDA u parlamentu BiH Šemsudina Mehmedovića da su protesti koji su održani za odbranu institucija Srpske prijetnja po bezbjednost, podsjetio da je Mehmedović učesnik rata koji je na ivici da odgovara za svoje zločine.

– Oni su prijetnja po BiH i sve što su činili posljednjih godina činili su da se ova zemlja raziđe. Ako 30 godina nešto gurate i ne može onako kako vi hoćete – pa onda odustanite. Mehmedović je na ivici da odgovara za zločine i vehabije koje je dovodio i mudžahedine kojima je dao podršku – rekao je Dodik.

On je istakao da je nečuveno da u predmetu protiv njega postupa i sudija koja je bila u timu odbrane nekadašnjeg komandanta takozvane Armije BiH Nasera Orića.

– Ako oni stvarno misle da je krivična odgovornost u Miloradu Dodiku jer ne poštuje odluke Kristijana Šmita, a da je Naser Orić bezgrešno čedo koje hoda po ovoj zemlji, šta onda uraditi? – pita Dodik.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This