Rat u Ukrajini, 557. dan – Ukrajinci probili liniju u Zaporožju

Rat u Ukrajini, 557. dan – Ukrajinci probili liniju u Zaporožju

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

  • ‘Linija je probijena’

Lokalni ukrajinski komandant je britanskom listu rekao da su ukrajinske snage probile prvu i najsnažniju od nekoliko ruskih obrambenih linija u u južnoj regiji Zaporižji.

Očekuje se da će ukrajinske snage brže napredovati u kretanju prema slabijoj, drugog liniji ruske obrane, rekao je brigadni general Oleksandr Tarnavskij za britanski Observer.

Ukrajinsku protivofanzivu uveliko usporavaju minska polja i ukopane ruske obrambene linije, a Tarnavski tvrdi da njegove jedinice razminiravaju minska polja uglavnom po noći.

Vojni cilj južne ofanzive je prodrijeti na Azovsko more, udaljeno oko 90 kilometara, te ako bude moguće presjeći na pola južno područje Ukrajine pod ruskom kontrolom te prekinuti rutu snabdijevanja sa Krima.

U međuvremenu, Rusija je rano u nedjelju započela napad bespilotnim letilicama u trajanju od tri i po sata na južne dijelove Odeške oblasti, pri čemu je pogođena lučka infrastruktura na rijeci Dunav, objavilo je ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo na komunikacijskoj platformi Telegram.

Ukrajinska južna bovjna komanda je na društvenim mrežama objavilo da su najmanje dva civila ozlleđena u napadu na ono što je nazvalo „civilnom infrastrukturom Dunava“.

Dunav je postao glavna ukrajinska ruta za izvoz žita otkako se u srpnju urušio sporazum pod pokroviteljskom Ujedinjenih naroda, a koji je Kijevu omogućio da prevozi svoje žito Crnim morem.

Kijev je saopštio da su ukrajinski sistemi protivvazdušne obrane oborili 22 od 25 dronova Šahed iranske proizvodnje kojima je Rusija napala Odesu.

Rusija je više puta granatirala crnomorske i dunavske luke u području Odese.

Nešto prije najnovijeg ruskog napada, ukrajinski predsjednik Zelenski je rekao da su još dva teretna broda prošla kroz koridor za izvoz žita.

Pad „Surovikinove linije“

  • Ruski oficiri zovu u pomoć smijenjenog komandanta

Ruska vojska je u sve težoj situaciji u regiji Zaporižje. Institut za proučavanje rata (ISW) u svom najnovijem izvještaju javlja da su oficiri ruske brigade na tom području za pomoć pozvali svog bivšeg komandanta Ivana Popova.

Tu vijest su zapravo prenijeli ruski vojni blogeri, a zaključak cijele priče je da se situacija za rusku armiju na tom području nastavlja pogoršavati i da su vojnici okrenuli leđa novoj komandi.

Popov je početkom maja smijenjen s dužnosti komandanta, a razlog je što je otkazao poslušnost Gerasimovu i vojnom vrhu. Tada se bunio da su njegove trupe umorne, neadekvatno opremljene što je na kraju rezultiralo velikim gubicima.

  • Ruske trupe imaju novu taktiku

Ruske trupe se prilagođavaju pokušajima ukrajinskih snaga da krenu u ofanzivu i već su počele da koriste novu taktiku – pale minska polja, piše Njujork tajms, pozivajući se na ukrajinske vojnike.

Prema riječima marinaca sa kojima je autor članka razgovarao, ruski položaji su zaštićeni minskim poljima i rovovima, zbog čega su Oružane snage Ukrajine prinuđene da se bore za svaku kuću.

– Pokretačka snaga ovih napora (ofanzive) su stotine malih jurišnih grupa, najčešće osam do deset vojnika – navodi se u članku.

Istovremeno, borci Oružanih snaga Ukrajine napominju da ruske trupe i dalje imaju više artiljerije, tenkova, dronova i ljudi. Takođe, prema tvrdnjama vojnika, Rusi su počeli da koriste novu taktiku na bojnom polju – navodno, minska polja prelijevaju zapaljivim materijalom i pri pokušaju da se očiste mine, bacaju granatu sa drona na tu teritorija koja momentalno bukne snažim požarom.

Ključ za nastavak kontraofanzive, po mišljenju ukrajinskih vojnika, su motivisani regruti, „spremni da se bace u vatru”.

Uništenje ukrajinskog tenka od strane protivtenkera 42. streljačke divizije u oblasti Rabotino u oblasti Zaporožje

  • Ruska artiljerija uništila ukrajinska skladišta

Ruska artiljerija uništila je ukrajinska skladišta sa municijom za sisteme S-200 kod Slavjanska, izjavio je za Sputnjik Georgij Minesašvili, portparol grupe Jug.

– Artiljerija grupe je pogodila pet skladišta neprijateljske municije za S-200 u regionu Slavjanska, kao i privremenu bazu Oružanih snaga Ukrajine u rejonu Karlovke – rekao je on.

Ruski artiljerci su za jedan dan uništili četiri samohodna artiljerijska oruđa „Krab“ u blizini Rajskog i Dolgaja Balka. Pored toga, borci su raketirali položaje 4. posebne jurišne brigade protivnika.

Hersonski pravac – vazdušni udar na kasarnu 126. odvojene brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine u Berislavskoj oblasti. Prema pisanju lokalne javnosti, može se govoriti o nekoliko desetina militanata „preko dva sata“.

  • Loše vesti za VSU

Pripadnici ruske grupe „Dnjepar“ pogodili su kontrolni centar bespilotnih letilica u hersonskom pravcu, kao i skladište naoružanja i borbenih oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine, saopštio je portparol grupe Roman Kodrjan.

On je napomenuo da je u blizini naselja Ingulec uništena haubica M777, američke proizvodnje.

Ukupno, prema njegovim riječima, tokom proteklog dana jedinice grupe su tokom kontrabaterijske borbe izveli više od 50 napada na ukrajinske položaje.

– Minobacačke posade i artiljerijska oruđa D-30 uništeni su u rejonu naselja Gončarna, Burgunka, Verovka i Otradokamenka – dodao je Kodrjan.

ISTOK

CATEGORIES
Share This