Miličević: Nije normalno da Dodik ima toliki budžet

Miličević: Nije normalno da Dodik ima toliki budžet

“Bužet Republike Srpske za narednu godinu je predizborni. Tome u prilog ide činjenica da su umanjena sredstva za određena ministarstva, kulturu, sport, dok je budžet predsjednika Republike Srpske ogroman”, izjavio je predsjednik SDS-a Milan Miličević u rubrici “Bez uvijanja”, Jutarnjeg programa BN TV.

Nenormalno je, ističe Miličević, dozvoliti bilo kome, makar on bio i predsjednik Srpske, da samostalno raspolaže tolikim sredstvima.

“Budžet opštine Teslić je 33,7 miliona KM, a predsjednik Srpske je dobio budžet od 58 miliona. Nije normalno da on time raspolaže kao da je Deda Mraz, da bira ko mu je simpatičan ili važan, koga će da veže za sebe i tome daje novac”, rekao je Miličević.

Budžet je koncipiran tako da se teret finansiranja mnogih nadležnosti Srpske prebacuje na lokalne budžete koji su u velikim problemima, objašnjava Miličević.

Sredstva koja se ubiru na teritoriji opština u Srpskoj idu u budžet Srpske, naglašava Miličević.

Dodaje da ta sredstva treba ravnomjerno da budu vraćena lokalnim zajednicama onako kako to zakon propisuje, da bi ta lokalna zajednica mogla da se finansira.

“Davanja iz republičkih fondova poput Fonda solidarnosti, Kompenzacionog fonda, javnim radova i investicija se ne raspoređuju na ravnomjeran način tako da sve lokalne zajednice u Srpskoj budu ravnomjerno zastupljene. Iz njih davanja idu po političkoj liniji. Jedini pravedan način je raspodjela PDV-a koja ide po matematičkom prosjeku”, zaključuje je Miličević.

(BN) Foto:BN

CATEGORIES
Share This