Mijatović oštro upozorio partnere u osmorci: Moguće je novo miješanje karata

Mijatović oštro upozorio partnere u osmorci: Moguće je novo miješanje karata

Interesantno je kako su pojedine članice koalicije smatrale da mi ne komuniciramo sa ljudima iz SDA, pa su posle svakog sastanka sa nama odlazili na sastanke sa SDA tražeći bolju ponudi za sebe. Često je bilo komično kad uporedimo priče sa ljudima iz SDA i uporedimo šta pričaju nama, a šta njima, opisao je Mijatović

Iako se uveliko govori o formiranju Vlade FBiH, zapravo još nije poznato ko bi je trebao činiti. Razlog za to je „vaganje“ NES-a i SBiH-a koji „na dnevnoj osnovi“ mijenjanju mišljenje da li će dati podršku novoj vladi ili ne.

Takav odnos počinje da „nervira“ ostale partnere u osmorki, a među onima koji su i do sada reagovali je potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović. On je još jednom upozorio koalicione partnere da je vremena za kalkulacije i političku trgovinu sve manje.

– Nema više ni vremena ni prostora za gubljenje

SDP BiH je u post izbornom periodu postupio liderski i stavio interese široke koalicije ispred svojih interesa. Vodili smo se logikom da je promena neophodna i da najveći trebaju dati najviše.

Takođe smatrali smo da široka koalicija treba delovati sinhronizivano u formiranju vlasti na svim nivoima pogotovo na nivou države i entiteta.

Mesecima ćutimo na uslovljavanje, ucenjivanje, nekoreknost, a svaki put kad smo se malo suprostavili dobijali smo još i kritiku, pa i lične napade na funkcionere SDP BiH.

Interesantno je kako su pojedine članice koalicije smatrale da mi ne komuniciramo sa ljudima iz SDA, pa su posle svakog sastanka sa nama odlazili na sastanke sa SDA tražeći bolju ponudi za sebe. Često je bilo komično kad uporedimo priče sa ljudima iz SDA i uporedimo šta pričaju nama, a šta njima.

Sporazum o formiranju vlasti na nivou FBiH je potpisan, dostavljeni su i potpisi većine, nema više ni prostora ni vremena za odlaganje i vreme je da se dostave imena za sastav Vlade FBiH i dostave rukovodstvu Federacije BiH. Vreme je za legitimisanje.

Dosadašnje aktivnosti mogu staviti pod želju da se svaka članica koalicije bolje pozicionira, ali sada je vreme da se to sve ostavi iza nas i da pokažemo ozbiljnost prema građanima.

U suprotnom doći će do potpuno novog “mešanja karata” bez dileme.

SDP BiH mora u naredin danima liderski do kraja dovesti ovaj proces do kraja. Ukoliko sve bude shodno potpisanom sporazumu napravili smo svi skupa veliku stvar.

Ukoliko se ovo ne dogodi SDP BiH mora preispitati odnose sa svim partnerima i redefinisati svoju ulogu i na državnom i na entitetkom nivou, kako na nivou države tako i u FBIH i RS i u kantonima.

Važnost formiranja vlasti po vertikali od države do kantona je bio naš priotitet i ne smemo odustati od toga. Ukoliko to ne uspemo moraju se redefinisati odnosi pa i krenuti u pregovore sa novim partnerima.

Vremena i prostora više nema, SDP BiH je od početka do danas bio više nego korketan, vreme je da svi preuzmu odgovornost, a ako odgovornost izostane, alternative uvek postoje.

SDP BiH je dobio podršku građana i imamo obavezu da formiramo vlast, poručio je Mijatović.

(Oslobodjenje)
CATEGORIES
Share This