Erdogan pravi ratni brod da „parira“ SAD, moći će da primi 50 letjelica

Erdogan pravi ratni brod da „parira“ SAD, moći će da primi 50 letjelica

Turska mornarica je novinarima omogućila pristup brodogradilištu u Istanbulu gdje je u toku izrada prvog turskog nosača aviona, a kako prenosi poznati turski vojni portal „turdef.com“, do kraja ove godine očekuje se da će turska armija raspolagati i novom generacijom borbenih dronova tipa „bajraktar TB3“.

Nosač aviona nazvan “TCG Anadolu” biće dugačak 285 metara, širok 72, visok deset metara, a imaće deplasman od čak 60.000 tona.

Maksimalna brzina biće mu 25 čvorova i planirano je da ga pokreću četiri motora. Predviđene su tri piste, dvije za polijetanje i jedna za sletanje. Od poletnih pisti jedna će imati zaobljenu ivicu ka nebu.

Ovaj sistem za polijetanje se koristi na ruskim, kineskim i indijskim nosačima aviona. Radi se o jeftinijem sistemu koji ne zahtijeva katapult za polijetanje aviona kao na američkoj, francuskoj i britanskoj verziji nosača. Uz to, zahvaljujući tom rješenju pista je kraća.

Predviđeno je da turski nosač aviona ima kapacitet od 50 letjelica. Njih 20 bi bilo smješteno na palubi, a 30 u hangaru, tj. trupu plovila. Vijesti da Turska gradi nosač aviona, što je u skladu sa aktuelnom geostrateškom situacijom u regionu (sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku), prvi put su objavljene u februaru ove godine kada je predsjednik Redžep Tajip Erdogan posjetio brodogradilište u Istanbulu.

 Redžep Tajip Erdogan
FOTO: ERDEM SAHIN/EPA

Tada je najavljeno da će biti izgrađena dva nosača aviona. Očekuje se da Turska postane prva muslimanska zemlja u svijetu koja posjeduje nosa

Agencije

CATEGORIES
Share This