Uprkos zakonu, iz pritvora vratili se na funkcije u FUP

Uprkos zakonu, iz pritvora vratili se na funkcije u FUP

Bez obzira što su pušteni na slobodu, sam postupak Tužilaštva i istraga ove institucije dovoljan su razlog za privremenu suspenziju.

Vlada FBiH morala je još početkom prošle sedmice pokrenuti postupak kojim se privremeno suspenduju hapšeni šefovi Federalne uprave policije (FUP) Vahidin Munjić i Mustafa Selmanović.

Šta piše u članu 112

Naime, Zakon o policijskim službenicima FBiH je jasan. U članu 112 jasno stoji:

Policijski službenik može da bude privremeno suspendovan sa zadataka i dužnosti koje obavlja ili suspendovan iz policijskog organa ako je protiv njega pokrenut krivični ili disciplinski postupak i ako se, uzimajući u obzir prirodu krivičnog djela ili prirodu teže povrede službene dužnosti kao i okolnosti pod kojima je počinjeno krivično djelo, odnosno teža povreda službene dužnosti, može osnovano vjerovati da bi se inače štetilo interesima službe ili internom postupku.

Rukovodilac je odgovoran za donošenje odluke o privremenoj suspenziji u skladu sa stavom 1. ovog člana.

Poruka Rami Isaku

Suspenzija policijskog službenika određena u skladu sa stavom 1. ovog člana može trajati do okončanja disciplinskog ili krivičnog postupka.

Osim toga, Ambasada SAD u BiH juče je poslala jasnu poruku Rami Isaku, ministru FMUP-a.

– Javni funkcioneri protiv kojih se vodi istraga zbog zloupotrebe položaja treba da budu suspendovani do okončanja istrage, poručili su iz Ambasade SAD-a.

(Avaz) Foto: Avaz

CATEGORIES
Share This