Mehmedović napušta SDA i osniva novu stranku, evo s kim planira da sarađuje iz Banjaluke

Mehmedović napušta SDA i osniva novu stranku, evo s kim planira da sarađuje iz Banjaluke

Dugogodišnji visoki funkcioner SDA i poslanik u brojnim sazivima Parlamenta BiH, Šemsudin Mehmedović, na izlaznim je vratima iz stranke.

Snjim bi, kako saznajemo, trebalo da pođe još nekoliko istaknutih članove te političke partije.

Odlično obaviješteni izvori portala Srpskainfo otkrivaju da bi Mehmedović odluku o napuštanju SDA trebalo da objelodani najkasnije do kraja sljedeće sedmice.

Tinjajuće nezadovoljstvo

Osim njega, prema tvrdnjama naših sagovornika, stranku Bakira Izetbegovića trebalo bi da napusti još nekoliko funkcionera, ali i poslanika koji se nalaze u Parlamentu BiH, kao i Parlamentu Federacije.

– Šemsudin Mehmedović već dugo je nezadovoljan stanjem u SDA i privatizacijom partije od strane Bakira Izetbegovića. Kap koja je prelila čašu dogodila se na posljednjem Kongresu SDA, sredinom prošlog mjeseca, kada Mehmedoviću nije dozvoljeno da se kandiduje za predsjednika stranke. Mehmedović je čvrsto riješio da ode iz SDA, a njegovim stopama će još nekoliko poslanika i partijskih funkcionera – tvrde izvori Srpskainfo.

Bakir Izetbegović za govornicom
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Oni, između ostalog, otkrivaju da bi nova stranka, koja će nositi prefiks “bosanski”, trebalo da bude registrovana najkasnije do kraja januara sljedeće godine, te da će se na političkoj sceni pokušati profilisati kao stranka centra.

– Mehmedović će zauzeti isti kritičan stav prema Izetbegoviću, Dodiku i Čoviću, a političku saradnju pokušaće da ostvari sa strankama iz opozicije u Republici Srpskoj, kao i političkim snagama u hrvatskom nacionalnom korpusu koje ne podržavaju Čovićev HDZ. Mehmedovićeva nova partija biće prijavljena za učešće na lokalnim izborima sljedeće godine – otkrivaju naši izvori.

Komentar o ovome pokušali smo dobiti od Šemsudina Mehmedovića, ali se on nije javljao na naše telefonske pozive.

Mrak im pao na oči

Politički analitičar iz Sarajeva, Nedžad Latić, za Srpskainfo kaže da se Mehmedović već dugo nalazi na izlaznim vratima SDA i da neće biti pretjerano iznenađen ako uskoro zvanično objavi da napušta tu partiju.

Nedžad Latić
FOTO: FACE TV/YOUTUBE/SCREENSHOT

– Nesuglasice Mehmedovića sa stranačkim vrhom, prije svega sa Bakirom Izetbegovićem, traju već godinama. Nakon što je Bakir na posljednjem stranačkom kongresu dobio treći uzastopni mandat na čelu SDA, bez obzira na katastrofalan izborni poraz, mnogima u toj stranci pao je mrak na oči, ne samo Mehmedoviću – tvrdi Latić.

Oni su otišli

Prije nekoliko godina SDA je, uz veliku buru, napustio tadašnji stranački potpredsjednik i bivši predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, a malo prije toga iz SDA je izbačen tadašnji federalni ministar unutrašnjih poslova, Aljoša Čampara. Prije šest godina ista sudbina je zadesila i tadašnjeg poslanika u PS BiH Senada Šepića.

Aktuelni ministar spoljnih poslova BiH, Elmedin Konaković, SDA je napustio u februaru 2018, kao tadašnji premijer Kantona Sarajevo.

Bivši potpredsjednik FBiH, Mirsad Kebo, SDA je napustio još 2013.

U aprilu 2021. načelnik opštine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić, podnio je neopozivu ostavku na mjesto člana Glavnog odbora SDA, a kasnije je postao predsjednik SBiH.

U septembru 2022. stranku je napustio i poznati reditelj Ahmed Imamović.

Od manje zvučnih imena u posljednje dvije godine iz SDA su isključeni, ili su sami otišli, poslanik u Skupštini BPK i delegat u Domu naroda FBiH Nijaz Musić, vijećnik u Opštinskom vijeću Centar, Velija Katica, te poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo, Mirza Čelik.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This