Turističke organizacije u Srpskoj vode nestručni ljudi

Turističke organizacije u Srpskoj vode nestručni ljudi

Turističke organizacije u Republici Srpskoj vodi nestručan kadar, boravišna taksa se ne koristi za promociju turizma, dok i inspekcijski nadzor u oblasti turizma nije bio adekvatan i kvalitetan, samo su neke od zamjerki koje su republički revizori pronašli kontrolišući turističke organizacije.

Revizori navode da iako je broj zaposlenih u turističkim organizacijama u posljednjih pet godina povećan za 50 odsto, da je udio zaposlenih turističke struke manji za 30 odsto.

„Relativni udio zaposlenih turističke struke u turističkim organizacijama je u padu, a identifikovan je trend povećanja broja registrovanih djelatnosti od kojih dio nema direktne veze sa turizmom“, istakli su republički revizori u reviziji učinka upravljanja turističkim organizacijama.

Upozoravaju da proširivanje djelatnosti turističkih organizacija koju prati povećanje broja zaposlenih, neadekvatna profesionalna struktura i postojanje različitih modela organizovanja ukazuju na nepostojanje jasne vizije svrhe i osnovne funkcije turističkih organizacija.

„Postojeći način prijavljivanja turista u objektima za smještaj gostiju, obračun i naplata boravišne takse je komplikovan i zahtijeva mnogo resursa, što dovodi do sumnje u tačnost podataka o prijavljenim gostima i broju ostvarenih noćenja, samim tim i obračuna i naplate boravišne takse kao namjenskog prihoda turističkih organizacija za promociju turizma“, istaknuto je u izvještaju.

Revizori su naglasili da je većina turističkih organizacija u Republici Srpskoj, uključujući i samu Turističku organizaciju RS, utrošak sredstava prikupljenih po osnovu boravišne takse planirala za finansiranje aktivnosti koje ne predstavljaju direktnu promociju turizma.

„Proces izvještavanja karakterišu značajna kašnjenja, oskudan sadržaj izvještaja bez obrazloženja, nedostatak poveznice sa planovima rada i izvorima finasiranja“, naglasili su revizori.

Takođe su naveli da aktivnosti Ministarstva trgovine i turizma, Turističke organizacije RS i lokalnih turističkih organizacija često nisu usklađene, dok se mogućnosti saradnje u sprovođenju pojedinačnih aktivnosti rijetko koriste.

Važno je napomenuti da je revidiran period od pet godina odnosno od 2018. do 2022. godine.

Ovom revizijom obuhvaćeni su Ministarstvo trgovine i turizma, Turistička organizacija RS, Turistička organizacija Banja Luka, Istočno Sarajevo, Trebinje, Višegrad,Teslić i Sportsko-turistička organizacija Stanari, te jedinice lokalne samouprave koje su osnivači turističkih organizacija iz revizorskog uzorka  gradovi Banjaluka, Istočno Sarajevo, Trebinje i opštine Višegrad, Teslić i Stanari.

Capital

CATEGORIES
Share This