Hercegovački odbornički kandidati u trci za mandat koji ne žele

Hercegovački odbornički kandidati u trci za mandat koji ne žele

Odborničke liste u Hercegovini predvode ili popunjavaju oni kandidati za koje je vrlo vjerovatno da ni ne žele mandat za koji se kandiduju. Neki od njih to jasno i govore.

Naime, među kandidatima za odbornike u Hercegovini su i hercegovački poslanici u Narodnoj Skupštini Republike Srpske (NSRS) ili u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Jedan od njih, Đorđe Vučinić, narodni poslanik Liste za pravdu i red, je javno rekao da iako je na listi za odbornika u Trebinju, ovaj put ne ide po mandat.

„Ovoga puta nisam stao na listu da bih uzeo mandat, s obzirom na to da me čekaju još dvije godine izazova u NSRS, ali sam stao na začelje liste zajedno sa profesorom i parlamentarcem Nenadom Grkovićem, kako bismo jasno pokazali građanima da ćemo se i te kako baviti i lokalnom politikom u naredne četiri godine i da smo dio tima budućeg gradonačenika Lazara Radana“, napisao je u svojoj Fejsbuk objavi narodni poslanik Đorđe Vučinić.

Pored Vučinića i Grkovića, koji je poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kao nosilac odborničke liste Za pravdu i red u Trebinju se pojavljuje i njen osnivač Nebojša Vukanović, koji je takođe poslanik u NSRS.

Na listi trebinjskog SNSD-a među kandidatima za odbornike je i poslanica u NSRS Milica Ijačić, kao i poslanica u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Ljubica Miljanović.

Nosilac liste PDP-a u Trebinju je Ljubiša Krunić, koji je delegat ove partije u Vijeću naroda Republike Srpske.

U izjavi za Direkt on kaže da će, ukoliko dobije povjerenje građana, od ishoda lokalnih izbora zavisiti da li će sjesti u odborničke klupe.

„Sve zavisi kakav će biti ishod za gradonačelnika. Ja mislim da će pobijediti Lazar Radan, ukoliko budem potreban Lazaru Radanu kao odbornik možda bih se i odrekao mjesta delegata u Vijeću naroda, a u drugoj soluciji ne bih“, rekao je za „Direkt“ Krunić.

Dva narodna poslanika iz Nevesinja su i nosioci odborničkih listi u toj opštini.

Tako je nosilac odborničke liste za Pravdu i red narodna poslanica Zagorka Grahovac, a nosilac liste Socijalističke partije je poslanik Ognjen Kuljić.

Ni jedno ni drugo, kažu za Direkt, ukoliko dobiju povjerenje stanovnika Nevesinja, neće sjesti u odborničke klupe.

“Neću se odreći poslaničkog mandata, pošto je to veća funkcija od odborničke i generalno nisam pobornik toga da se poslanici kandiduju na listama za lokalne izbore. Međutim, s obzirom na to da naša lista prvi put izlazi na loklane izbore i nemamo još uvijek profilisane istaknute političare na lokalnom nivou ovo je samo neki vid podrške. Ja zaista ne želim da varam građane, na svakoj tribini sam naglasila da je moja kandidatura samo tu simbolična kao neki vid podrške i pomoći kolegama za prvi put, sledeći put na narednim lokalnim izborima mislim da neće to biti potrebno kada mi budemo ušli u lokalni parlament što će se nadam se dogoditi”, rekla je za “Direkt” Grahovac.

Poslanik Ognjen Kuljić je u izjavi za „Direkt“ rekaa da svojom kandidaturom za odbornika želi da pokaže stanovnicima Nevesinja da će se i iz poslaničkih klupa baviti lokalnom politikom i problemima stanovnika ove opštine.

„Smatram i da mi pripada ta dužnost da kao predsjedniku opštinskog odbora trebam da budem kandidat za odbornika na izborima“, rekao nam je Kuljić i dodao da na taj način podržava i svoje stranačke kolege sa liste.

Na mjestu nosilaca listi su i narodni poslanici iz Gacka i Foče.

Narodni poslanik Maksim Skosko nosilac je liste Socijalističke partije Srpske – Goran Selak, dok je Nenad Lalović nosilac liste SNSD-a za odborinika u Foči.

Poslanik Maksim Skoko za naš portal je rekao da još nije odlučio da li će se, ukoliko dobije povjerenje stanovnika Gacka, odreći odborničke klupe u korist poslaničke.

„Kao neko što se aktivno bavi politikom, a aktivno se bavi politikom sigurno neko ko je narodni poslanik, nisam mogao da se ne uključim u izborni proces i na lokalnom nivou. Da li ću poslije toga odabrati da budem odbornik četiri godine ili narodni poslanik još dvije u ovom momentu nisam odlučio. Moram da priznam da sam bliže tome da vratim odbornički mandat ukoliko ga budem osvojio, ali još uvijek nemam konačnu odluku“, rekao nam je Skoko.

Bubonjić: Kandidatura poslanika na odbornčkim listama je obmana glasača

Komunikolog Mladen Bubonjić za „Direkt“ kaže da je manjkavost našeg zakona što uopšte postoji opcija kandidovanja ljudi koji u tom trenutku obavljaju funkciju koja je nespojiva sa odborničkom.

Pored poslaničkih mjesta, Bubonjić navodi da su brojni i kandidati za odbornike koji u trenutku kandidovanja obavljaju funkciju u izvršnoj vlasti na državnom, entitetskom ili lokalnom nivou.

Smatra da njihovom kandidaturom stranke obmanjuju glasače.

„Pogotovo kada je u pitanju viši nivo iluzorno je govoriti da bi se oni odrekli plata ili paušala u tim institucijama na višim nivoima za odborničko mjesto na lokalnom nivou gdje su plate, ali i značaj znatno manji“, ističe komunikolog Mladen Bubonjić.

On dodaje da je u tom slučaju jedino dobit stranke sigurna.

 „To je jedan od pokazatelja da je strankama jedino važno da privuku glasače. Sa ličnostima koje su vidljivije žele da privuku glasače, a takvi kandidati se neće prihvatiti odborničkih mjesta i ako ih izaberu, ali će svakako glasovi ostati u stranci“, zaključuje Bubonjić.

Direkt.portal

CATEGORIES
Share This