Lazar Prodanović, novi načelnik Bratunca: Neću dijeliti građane

Lazar Prodanović, novi načelnik Bratunca: Neću dijeliti građane

Lazar Prodanović (SNSD) je pobjednik izborne, prijevremene trke za načelnika Bratunca jer je, prema preliminarnim podacima, osvojio oko 2.000 glasova više od protivkandidata Srđana Rankića koji je bio nezavisni kandidat, a u prvoj izjavi za “Glas” kaže da neće praviti nikakve razlike među sugrađanima.

Prijevremeni izbori, koje je Centralna izborna komisija (CIK) raspisala krajem prošle godine, sprovedeni su u nedjelju u dvije lokalne zajednice u Republici Srpskoj, a Bratunac je jedna od njih.

Do ovih izbora je došlo nakon što je lani upravo Rankić, voljom građana na referendumu, opozvan sa mjesta načelnika, ali je, kako je ranije izjavio za “Glas”, ušao u novu trku jer su to birači tražili, dok je još u izbornoj noći priznao poraz uz riječi da su Bošnjaci većinski podržali Prodanovića te da je srpsko biračko tijelo glasalo 50 naprema 50.

S Rankićem danas nismo uspjeli stupiti u kontakt, dok je Prodanović rekao da je jasno da je pobjednik i ovaj put u Bratuncu, kao i ranije nekoliko puta kada je bio kandidat stranke za narodnog poslanika u Republici Srpskoj i poslanika na nivou BiH.

– Biću načelnik svih u Bratuncu, bez obzira da li su glasali za mene ili ne, kao i na to kojem narodu pripadaju. Neću da dijelim građane Bratunca ni po kojoj osnovi. Moramo zaustaviti priče koje su donosile podjele građanima. Biću načelnik sve i jednog građanina – rekao je Prodanović.

Neophodno je, kaže, smanjiti tenzije i destruktivno djelovanje.

– Radiću predano na programu koji sam predočio javnosti, a građani će se i sami u to uvjeriti. Imam podršku vrha Republike Srpske, a očekujem dobru saradnju i sa ostalim nivoima vlasti u BiH – istakao je Prodanović.

Zvorničani su izašli na birališta jer je dugogodišnji prvi čovjek grada Zoran Stevanović prihvatio mandat poslanika u Narodnoj skupštini koji je osvojio kao kandidat SNSD-a na izborima u oktobru prošle godine te se oprostio od fotelje gradonačelnika. Rasplet na lokalnoj političkoj sceni je doveo do toga da je, iako je na početku iz opozicionih redova pričana druga priča, samo SNSD prijavio kandidata za gradonačelnika.

Riječ je o Bojanu Ivanoviću koji je bio zamjenik Stevanoviću i poslije njega vodio grad. Na izborima je skupio 15.293 glasa, a za “Glas” je ranije rekao da nastavljaju sa ranije zacrtanim projektima, ali i da bi mu bilo draže da ima protivkandidata.

Utvrđeni rezultati, prema ranijim najavama iz CIK-a, trebalo bi da budu objavljeni do 20. februara, a oni koji budu htjeli i imali razloge zahtjeve za ponovno brojanje listića moći će podnijeti u roku od tri dana od objave utvrđenih rezultata.

FBiH

Prijevremeni izbori, osim u Republici Srpskoj, u nedjelju su održani i u Bihaću, Tuzli, Srebreniku i Vogošći. Prema prvim rezultatima u Bihaću je najviše glasova dobio kandidat Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu Elvedin Sedić, ostavivši iza sebe kandidata SDA. U Srebreniku je Adnan Bjelić ispred grupe Ujedinjeni (NiP-NS-SDP) pobijedio kandidata iz SDA, a pobjedu u Tuzli, prema nepotpunim podacima, SDP-ov Zijad Lugavić, dok je u Vogošći pobijedio kandidat SDA Migdad Hasanović.

(Glas Srpske)

CATEGORIES
Share This