Konaković: Do marta moramo ispuniti obaveze

Konaković: Do marta moramo ispuniti obaveze

Nakon održanog sastanka u Briselu ministar spoljnih poslova BiH i lider Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković kazao je da je sastanak bio konstruktivan te da je pred BiH istorijska šansa i da reformski zakoni moraju biti usvojeni do marta.

On je u razgovoru za Klix.ba kazao da je sastanak bio konstruktivniji od nekih ranijih sastanaka u kojima je bilo više tenzija i više nesporazuma.

„Možemo reći da su još jednom svi zvanično u sjedištu u Briselu potvrdili svoju evropsku orjentaciju. Ja sam govorio da ne vidim opciju koja može zamijeniti EU u koju BiH izvozi 73 posto dobara, što pokazuje jasne smjernice koji je to put koji trebamo ubrzati“, ističe Konaković.

Ističe da je evropski komesar za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelji danas prezentovao šta za BiH znači pristupanje jedinstvenom tržištu te da to uključuje pravo da se konzumiraju pojedini fondovi prije članstva u naredne tri godine.

„Radi se o velikim potencijalima za BiH“, istakao je.

Dodaje da je Varhelji još jednom danas potvrdio da je EU zainteresovanija nego ikad da se ovaj prostor integriše.

Naglašava da će BiH propustiti veliku priliku ukoliko ne ispuni svoje obaveze do marta.

„Pričali smo danas i o demografiji, ljudi napuštaju BiH iz svih njenih krajeva, moramo im vratiti nadu, moramo ponuditi konkretne šanse da zadržimo mlade ljude, ne postoji bolji i kraći put od ovog koji vodi ka EU. Ovo je generacijska šansa.

Do marta su otvorena vrata i EU se plaši šta će biti ako BiH ne ispuni sve svoje obaveze. Pitanje je šta će biti ako BiH ne bude dio EU. Otvara se prostor za one koji imaju druge interese, Evropska unija onda ima problem u svom srcu“, ističe Konaković.

(Klix)

CATEGORIES
Share This