Nivo usklađenosti za članstvo u EU može biti postignut do kraja godine

Nivo usklađenosti za članstvo u EU može biti postignut do kraja godine

Učesnici drugog političkog foruma na visokom nivou između Evropske unije i Bosne i Hercegovine očekuju da će iH nastaviti s provođenjem reformi, a predstavnici BiH čvrsto vjeruju da potrebni nivo usklađenosti s kriterijima za članstvo može biti postignut tokom decembra ove godine, saznaje Fena.

Dogovoreno je to nakon foruma koji su organizovali Evropska komisija, koju predstavlja povjerenik za proširenje i Oliver Varhelji i Savjet ministara Bosne i Hercegovine, kojim predstavlja predsjedavajuća Borjana Krišto.

Kako se navodi u usaglašenom dokumentu u koji je Fena imala uvid, učesnici su svjesni političke prilike date preporukom Evropske komisije za otvaranje pregovora o pristupanju EU, kao i potrebe provođenja daljih reformi u BiH.

S ciljem pružanja podrške naporima koje BiH preduzima na svom evropskom putu, učesnici foruma analizirali su napredak BiH s posebnim naglaskom na ključne prioritete i korake opisane u preporuci o dodjeli kandidatskog statusa te pozvali na hitno završavanje još neprovedenih ustavnih reformi i reformi izbornog zakonodavstva.

Evropska komisija izvijestiće Savjet ministara BiH o napretku najkasnije u martu 2024. godine, dok će treći forum biti sazvan za šest mjeseci.

Nakon prvog foruma održanog u maju u Sarajevu, učesnici su se ponovo sastali radi nastavka praćenja provođenja koraka opisanih u preporuci Evropske komisije iz 2022. godine i radi izvještavanja o daljem napretku na terenu.

Podsjetimo, Evropska komisija je u oktobru 2023. godine dala preporuku za otvaranje pregovora s BiH o pristupanju EU nakon postizanja potrebnog stepena usklađenosti s kriterijima za članstvo.

(Fena) Foto:Fena

CATEGORIES
Share This