Koji zakon će važiti: CIK BiH raspisala izbore po Šmitovim “pravilima”, evo šta može učiniti Srpska

Koji zakon će važiti: CIK BiH raspisala izbore po Šmitovim “pravilima”, evo šta može učiniti Srpska

Centralna izborna komisija BiH raspisala je juče lokalne izbore što znači da će oni biti održani po trenutno važećem Izbornom zakonu i sa svim onim izmjenama koje je nametnuo Kristijan Šmit.

CIK je na jučerašnjoj sjednici donijela jednoglasnu odluku da se izbori održe 6. oktobra ove godine u skladu sa izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koje je nametnuo Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika. CIK BiH je raspisala izbore za sve gradove i opštine u BiH.

Da li ovim padaju u vodu najave iz Srpske o provođenju izbora po Izbornom zakonu RS ili još ima vremena za to?

Podsjetimo, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 19. aprila Izborni zakon Republike Srpske, kojim je predviđeno da se u Republici Srpskoj ne primjenjuje Izborni zakon BiH i ne priznaje ingerencija CIK.

Da bi stupio na snagu, Zakon treba da bude odobren i u Vijeću Naroda Republike Srpske, a klub Bošnjaka je najavio pokretanje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Kada će zakon tačno stupiti na snagu za sada nije poznato.

Nekadašnji član CIK BiH Vehid Šehić ističe da je izvjesno da će se izbori na teritoriji cijele BiH održati po trenutno važećem Izbornom zakonu BiH.

Vehid Šehić
FOTO: O KANAL/YOUTUBE/SCREENSHOT

On ističe da u slučaju kada bi Republika Srpska ostala pri ranijem stavu da izbore provede po svom zakonu, onda je jasno da oni ne mogu biti održani prvu nedelju u oktobru jer je sad već za to kasno.

– Nakon što CIK donese odluku o raspisivanju  izbora nema nikakvih izmjena Izbornog zakona, pa ni entitetskog. Može doći do izmjena, ali se te izmjene neće primjenjivati za ove izbore već tek 2026. godine – kaže Šehić za Srpskainfo.

Kada se raspišu izbori, dodaje on, oni se sprovode po Izbornom zakonu BiH koji je vrijedio na dan kada su raspisani izbori i to jasno piše u zakonu.

Šehić ističe da je u zakonu jasno precizirano da se izbori raspisuju 150 dana od dana održavanja.

– Dakle, ako se želi izaći na izbore 6. oktobra onda je rok za raspisivanje izbora prošao. Nakon raspisivanja izbora teku rokovi koji su predviđeni Izbornim zakonom o prijavi političkih subjekata i slično – precizira Šehić.

On podsjeća da Izborni zakon BiH nalaže da se izbori održavaju prve nedjelje u oktobru, ukoliko taj dan nije vjerski praznik.

CATEGORIES
Share This