„Ko smatra da je smisao politike raditi isto što i korumpirani politički funkcioneri, nema šta da radi u partiji“

„Ko smatra da je smisao politike raditi isto što i korumpirani politički funkcioneri, nema šta da radi u partiji“

Ko god u PDP bude smatrao da je smisao politike raditi isto što i korumpirani politički funkcioneri, neće imati više šta da radi u PDP.

Ova formulacija u 10. zaključku Glavnog odbora PDP prošla je poprilično nezapaženo u moru zaključaka o Kristijanu Šmitu, Ustavnom sudu BiH, nametanju zakona, novom društvenom konsenzusu…

-Nemamo problem da jasno i glasno saopštimo i sljedeću rečenicu: kao što smo svjesni činjenice da najveći broj običnih članova vladajućih stranaka želi isti ovakav ambijent kao i mi, jer je dominantno riječ o normalnim ljudima koji ne dijele grijehe svojih brojnih funkcionera, tako poručujemo i svakom članu i funkcioneru PDP da ga činjenica da je dio naše političke organizacije ne oslobađa odgovornosti ako se ponaša na drugačiji način u odnosu na osnovne elemente novog društvenog konsenzusa i političkih principa za koje se borimo – piše u ovom zaključku.

Imena se, naravno, ne spominju. Ali skoro svi koji su čitali ovakav zaključak pomislili su na jedno ime, zbog optužbi za političku „simbiozu“ sa vlašću u Srpskoj. I na semo na njega. U tom kontekstu, stav koji je zauzeo PDP tumači se kao posljednje upozorenje svima koji bi da sarađuju s vlašću, da liče na nju, da će – ako tako nastave – biti isključeni iz partije.

Obračun sa papcima

-Ne vjerujem da je ovaj zaključak svilen gajtan oko Stanivukovićevog vrata. Prije će biti da je ovaj zaključak, kao i svi ostali, deklarativnog karaktera i da iza njega ne stoji ozbiljna namjera za obračunavanjem sa eventualnim papcima – kaže za Srpskainfo dugogodišnji novinar Goran Dakić.

Goran Dakić o NF
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kako kaže, svi ti zaključci na papiru izgledaju sjajno, prosto da se čovjek istopi od miline kad vidi u kakvoj ćemo državi već sutra živjeti, ali za divno čudo – ništa od toga se ne provodi.

-Svi su protiv kriminala, svi su protiv korupcije, svi su protiv Šmita, svi su protiv svega, ali sve to i dalje postoji. I ne samo da postoji, nego je u najčvršćoj mogućoj sprezi s onima koji su deklarativno protiv toga  -zaključuje Dakić.

Komentar Draška Stanivukovića, za sada, nismo uspjeli da dobijemo. Inače, zbog službenog puta, on nije ni prisustvovao sjednici Glavnog odbora na kojoj je usvojen ovaj zaključak, kao i ostalih 11.

Grmuša: Kičma i klečanje

Komentarišući stav stranke, potpredsjednik PDP Milko Grmuša kaže da ogromna većina članova PDP, pogotovo onih običnih članova, smatra da su previše ličnog komoditeta žrtvovali svjesno birajući da godinama budu u opoziciji jer ne prihvataju koncept privatizacije institucija, vladavine moćnih pojedinaca, uzurpacije javnih resursa i prilagođavanja pravila interesima bogatih.

Milko Grmuša
FOTO: PDP

-U takvoj situaciji pitanje principijelnog odnosa prema ovim stvarima više nije samo stvar načelne politike, nego i ličnog odnosa prema gorućim problemima društva. Ljudi razmišljaju ovako: ako sam godinama svjesno žrtvovao sebe i svoju okolinu time što nisam prodao da se prodam bilo kome na vlasti i onima u sivoj zoni oko vlasti, zašto bih se zaboga prodao bilo kome iz PDP i generalno opozicionih redova koji bi da se ponaša na isti način kao i ovi protiv kojih se politički borim? – kaže Grmuša za Srpskainfo.

Kako kaže, lično razmišlja na isti način.

U pitanju je stav koji vidim kao političku kičmu PDP. Ako se slomi ovaj stav, onda su nam slomili kičmu i stalni politički položaj bi nam tad bio klečanje. Protiv toga ću se sa svim časnim ljudima u PDP boriti do kraja – poručuje Grmuša.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This