Kako to da Vlada uvijek ima para za „Prointer“?

Kako to da Vlada uvijek ima para za „Prointer“?

„Sramno je i brutalno bezobrazno na koji način je Ministarstvo finansija na čelu sa Zorom Vidović izmijenilo Pravilnik o tehničkim karakteristikama računarskog sistema za nadzor priređivanja igara na sreću. Naime, firma koja vrši nadzor priređivača igara na sreću je naravno firma „Prointer“, a troškove tog posla snosi budžet Republike Srpske, odnosno naknadu „Prointeru“ za održavanje računarskog sistema za nadzor plaćaju građani Republike Srpske“, izjavila je Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta.

Ona kaže da, prema tvrdnjama iz Ministarstva finansija, „Prointeru“ se godišnje po tom osnovu plaća oko 5,5 miliona maraka godišnje, iako sve relevantne procjene govore da je ta cifra daleko veća i iznosi preko 15 miliona godišnje.

Trivićeva podsjeća da je Ugovor za vršenje nadzora igara na sreću, koji je firma „Prointer“ dobila od Vlade Republike Srpske, potpisan na 10 godina.

„Međutim, „Prointeru“ ni to nije bilo dovoljno, nego je pod izgovorom inflacije, zahtijevao od Vlade da se naknada za nadzor po terminalu podigne sa sadašnjih 40 KM na 50 KM po terminalu što je rast od 25%.

Ako se uzme u obzir broj terminala i automata u Republici Srpskoj, taj posao će građane Srpske umjesto mjesečnih 480.000 KM koštati 600.000 KM, odnosno dodatnih 120.000 KM mjesečno. Na godišnjem nivou će dakle, izmjena ovog Pravilnika građane Srpske koštati dodatnih 1,4 miliona maraka godišnje“, navodi Trivićeva.

Ministarstvo finansija, odnosno Vlada je prema pisanju pojedinih medija, postupilo po zahtjevu „Prointera“ i naručilo studiju opravdanosti, za čiju izradu je izdvojilo 140.000 maraka narodnog novca.

Trivićeva kaže da je očigledna namjera da se podizanje naknade za nadzor po terminalu, a koju plaćaju poreski obveznici Republike Srpske firmi „Prointer“, pokrije nekakvom naručenom studijom opravdanosti.

„Kakva drskost?!“ poručuje Trivićeva i dodaje:

„Dok se narod bori sa rastom cijena osnovnih životnih namirnica, oni koji se navodno najglasnije bore za zaštitu tog istog naroda, besomučno ga pljačkaju preko svojih firmi, u čemu uvijek prednjači firma „Prointer“.“

„Ovom prilikom podsjećam Zoru Vidović da je pravosuđe u kolapsu zbog štrajka radnika i navoda resornog ministra da novca nema za povećanje plata administrativnih radnika u pravosuđu. Postavlja se pitanje kako je moguće da za „Prointer“ uvijek ima?! „, pita Jelena Trivić.

„Pravni tim Narodnog fronta razmatra sve pravne aspekte navedene izmjene Pravilnika po kojima će poslovi firme „Prointer“ građane Srpske koštati dodatnih 1,4 miliona KM godišnje, i u najskorijem roku ćemo podnijeti krivičnu prijavu protiv Zore Vidović, ministra finansija u Vladi Republike Srpske“, zaključuje Trivićeva.

(BN)

CATEGORIES
Share This