Kako bi živjeli da im nije stranke i budžeta: Spisak poslanika Narodne skupštine koji imaju duple funkcije

Kako bi živjeli da im nije stranke i budžeta: Spisak poslanika Narodne skupštine koji imaju duple funkcije

Kada već nećete da se odreknete duplih funkcija, makar objavite koliko mjesečno zarađujete iz budžeta.

Tako nekako glasi inicijativa koju će Kolegijumu Narodne skupštine danas podnijeti šef Kluba poslanika PDP, Igor Crnadak. On će na usvajanje predložiti zaključak kojim se od svih poslanika i ministara u Republici Srpskoj traži da objave sva svoja primanja iz javnih sredstava, uključujući direktorske pozicije, ali i članstva u raznim komisijama, odborima…

Podsjećamo, predsjednik SNSD Milorad Dodik je svojevremeno zatražio od svojih funkcionera da zadrže samo jednu funkciju, da bi kasnije, nakon očiglednog otpora, rekao da bar ne mogu da primaju dvije plate.

narodna skupstina rs predsjednik rs milorad dodik
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Nakon toga su se neki poslanici počeli hvaliti kako poslaničku platu ili paušal daju u humanitarne svrhe.

Tim povodom, podsjećamo koji su sve poslanici u NSRS istovremeno rukovodioci u javnim preduzećima i ustanovama, kompanijama… Naravno, u tome dominira najveća stranka SNSD u čijem klubu gotovo da nema poslanika bez duple funkcije.

Zamjenik šefa Kluba poslanika Srđan Mazalica je istovremeno direktor Operativnog područja Banjaluka u „Elektroprenosu BiH“ – zajedničkoj kompaniji RS i FBiH. Njegov kolega u klubu Aleksandar Krsmanović je rukovodilac zvorničke filijale JU „Zavod za zapošljavanje RS“. Poslanik Aleksandar Subotić je, kao specijalista opšte hirurgije, pomoćnik direktora za hirurške grane bolnice „Sveti apostol Luka“ Doboj.

Takođe, svima je dobro poznato da je narodni poslanik Vlado Đajić istovremeno dugogodišnji generalni direktor UKC Srpske.

Poslanik SNSD Denis Pijetlović je direktor a.d. „Komunalac“, Derventa, Danijel Jošić je imenovan za v.d. direktora KPZ Doboj, dok je Dražen Vrhovac iz Prijedora godinama v.d. direktora Investiciono –  razvojne banke RS.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJA

Dugogodišnji poslanik iz Hercegovine Ilija Tamindžija je istovremeno i dugogodišnji izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove Hidroelektrana na Trebišnjici. U energetskom sektoru Srpske radi i poslanik Milutin Tasovac. On je izvršni direktor za poslove proizvodnje električne energije i razvoj TE Ugljevik.

Ranka Perić Romić je istovremeno dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci, a Strahinja Bašević direktor Šumskog gazdinstva „Romanija“ Sokolac.

Narodni poslanik u Klubu SNSD Saša Dragić je šef Odeljenja poluintenzivne nege za nehirurške grane u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS. Poslanik Nenad Lalović je načelnik odeljenja za hirurške grane u Univerzitetskoj bolnici u Foči.

Slavenko Ristić nije zaposlen na budžetu, ali je vlasnik Tehničkog remonta Bratunac koji posluje sa institucijama Srpske, prvenstveno sa MUP RS. Tu su i još neki poslanici SNSD koji nisu na duplim funkcijama, u smislu rukovođenja, ali su takođe zaposleni u javnom sektoru, na raznim nivoima. Aleksandra Stupar Radić je specijalista opšte medicine u Domu zdravlja Prijedor, ambulanta u Omarskoj, Borivoj Obradović radi u JP „Putevi RS“, Boris Pašalić je redovni profesor na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, Milica Ijačić iz Trebinja je zaposlena u Elektroprivredi RS, a dr Milica Lovrić u Bolnici „Sveti vračevi“ u Bijeljini.

Naravno, ni ostale partije vladajuće koalicije nisu imune na poslanike koji imaju još jedan posao. U Demokratskom savezu (DEMOS) poslanik Aco Stanišić je istovremeno i direktor ZP „Elektrodistribucija“ Pale, a Milan Dakić v.d direktora „Puteva RS“.

Milan Dakić direktor Puteva RS
FOTO: PUTEVI RS

U Socijalističkoj partiji to je slučaj sa tri poslanika. Šef Kluba Srđan Todorović je i direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS. Velibor Stanić je nedavno imenovan za komercijalnog direktora JP „Šume Srpske“, a Ognjen Kuljić je direktor ZP „Elektrohercegovina“, Trebinje.

Predsjednik Narodne partije Srpske i poslanik u NSRS Darko Banjac jedan je od onih koji su najbolje unovčili duple funkcije. Banjac je direktor JZU Specijalna bolnica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju ,,Mlječanica” Kozarska Dubica. Prije više od dve godine najviši zvaničnici Srpske položili su kamen temeljac za novi kompleks Mlječanice, a investicija se meri s 32 miliona KM.

darko banjac narodna partija srpske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Darko Banjac poslanik i direktorU Ujedinjenoj Srpskoj primjer kolegama sa duplim funkcijama daje lider stranke i predsjednik Narodne skupštine, Nenad Stevandić, koji je i zamjenik generalnog direktora UKC RS. Poslanik Milan Trninić je pomoćnik direktora JU „Vode Srpske“, a Mirela Kajkut Zeljković je zaposlena na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci kao docent.

Poslanik SPS Maksim Skoko je v.d. direktora RiTE „Gacko“.

Podsećamo, vladajućim poslanicima duple funkcije omogućava zastario i gotovo beskoristan Zakon o sprječavanju sukoba interesa u organima vlasti RS. Ipak, kada je vlast odlučila da ga mijenja, prije nekoliko dana u NSRS, nije bilo nikakvog poboljšanja. Naprotiv. Omogućeno je funkcionerima da istovremeno budu i na čelu udruženja koja se finansiraju iz budžeta, pod uslovom da u njima ne primaju platu.

Igor Crnadak
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

-Da može, SNSD bi najradije ukinuo zakon o sprječavanju sukoba interesa. Šta ima bolje da ide u izmjene zakona od duplih funkcija? Shvatite da poslanici ne mogu biti direktori, razni dekani, izvršni direktori, voditi državne banke, kliničke centre, bolnice, banje, preduzeća za proizvodnji i distribuciju električne energije. Ne mogu stići. To su sve odgovorne funkcije. Još važnije, ne mogu biti nepristrasni. Uzmite na primjer kolegu Darka Banjca koji je dobio silne milione od Vlade RS i od predsjednika SNSD da uređuje banju „Mlječanicu“ koju vodi. Pa mu neki dan došao predsjednik SNSD da se slikaju. Kako ćete vi nakon toga očekivati da ovdje Banjac glasa protiv nečega što predloži SNSD? – pita Igor Crnadak.

KOLIKO NAS KOŠTAJU

Poslanici koji su u stalnom radnom odnosu u Narodnoj skupštini, tzv. profesionalni poslanici, imaju osnovnu neto platu 3.075 KM. Predsjednici skupštinskih radnih tijela, odbora i komisija, imaju platu uvećanu za 299 KM. Poslanici koji nisu u stalnom radnom odnosu u Narodnoj skupštini, nego na nekom drugom mjestu, imaju pravo na mjesečni paušal koji iznosi neto 2.063 marke. Prema izveštaju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS za 2022. godinu, bruto plate narodnih poslanika koštale su nas više od 6,6 miliona KM. Za mnoge od njih ni novinari nisu čuli, a kamo li građani, jer se nikada ne javljaju za riječ. Niti javno nastupaju.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This