Operativna  akcija „Plug“ – slobode lišeno 13 lica

Operativna  akcija „Plug“ – slobode lišeno 13 lica

Slobode je lišeno 13 lica, koja su sprovedena u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su juče (03.10.2023.godine), realizovali operativnu akciju „Plug“, na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i opštine Srebrenica kada su  izvršeni pretresi stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari na 17 lokacija.

Slobode je lišeno 13 lica, koja su sprovedena u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

Po okončanju navedenih aktivnosti četiri lica lišena slobode su predata u dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Prilikom pretresa  otkriveno je i privremeno oduzeto oko 3250 kilograma duvana za  nargilu, 509 kilograma uglja za nargilu, 15.400,00 evra, 3350 KM i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena krivična djela „Organizovani kriminal“, „Nedozvoljen promet akciznih proizvoda“, „Nedozvojeno skladištenje robe“, „Krijumčarenje“ i „Zloupotreba službenog položaja“ propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

U operativnoj  akciji „Tragač“ – slobode lišena tri lica

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu su juče (03.10.2023.godine), u sklopu operativne akcije „Tragač“, na području Lončara, Donjeg Žabara, Pelagićeva, Čović Polja, Odžaka i Brčko ditrikta Bosne i Hercegovine pretresli stambene objekate i pokretne stvari na šest lokacija.

Slobode su lišena tri lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ propisano Krivičnim zakonikom Republike Srpske. Lica lišena slobode su nakon kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog predata u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva Doboj.

U operativnoj akciji „Tragač“ otkriveno je i privremeno oduzeto oko sedam kilograma zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuana, 12 paketića praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu speed, oko 500 grama praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu kokain, 50 cijelih stabljika zeljaste materije na sušenju koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu, oko 4500,00 KM, 2065,00 evra i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da je počinjeno navedeno krivično djelo, saopšteno je iz SIPA-e.

(BN) Foto: Ilustracija

CATEGORIES
Share This