I pokojnici na američkoj crnoj listi  

I pokojnici na američkoj crnoj listi  

Sankcije koje su SAD uvele protiv najviših zvaničnika Republike Srpske mogle bi, praktično, da traju u vječnost i ne postoji prečica kojom bi se taj put mogao skratiti.

Ovo za Srpskainfo tvrde dobri poznavaoci domaćih i međunarodnih političkih prilika, kao i pojedinci koji se već dugi niz godina nalaze na “crnoj listi” SAD.

Naime, američki ambasador u BiH, Majkl Marfi, prije par dana, između ostalog, izjavio je da sankcije “imaju uticaj na pojedince, bez obzira šta oni tvrdili”.

– Milorad Dodik možda ne priznaje sankcije, ali sankcije priznaju njega. Vidite, ovi pojedinci koji su pod sankcijama, često u javnosti izjavljuju kako im to ne smeta, ali obratno je. Oni ulažu vrijeme i novac da se skinu sa crne liste. Ove sankcije imaju uticaj na te pojedince – tvrdi Marfi.

On je dodao i da sankcije mogu uticati na finansijsku situaciju onih koji su stavljeni na “crnu listu”, te da, prema njegovim riječima, utiču na njihova putovanja i tome slično.

Bivši karijerni diplomata i stručnjak za međunarodne odnose, Srećko Đukić, za Srpskainfo kaže da je jasno to da sancionisanje predsjednika Srpske ima snažan uticaj na cijelu Republiku Srpsku. On, između ostalog, podsjeća na to da se na “crnoj listi” SAD i dalje nalaze brojni pojedinci koji su još davno napustili ovaj svijet.

Srećko Đukić o stranim ambasadorima
FOTO: N1/YOU TUBE/SCREENSHOT

– Na američku crnu listu se relativno lako dospijeva, ali se sa nje teško silazi. Na primjer, nekadašnji Sovjetski savez na američku crnu listu dospio je još 1972. godine, a sa crne liste skinut je tek 2012, više od 20 godina nakon što je ta država prestala da postoji – ističe Đukić.

Uvidom u “crnu listu” OFAC, jednog od odjeljenja Ministarstva finansija SAD, vidljivo je da se na američkoj crnoj listi i dalje nalaze brojni pojedinci i organizacije iz Srpske koje direktno nisu učestvovale u donošenju bilo kakvih “sudbonosnih odluka”, ali i ljudi koji su davno napustili ovaj svijet.

Tako se, između ostalog, već decenijama na američkoj crnoj listi nalazi SDS, politička partija koja od 2006. nema bilo kakvog uticaja na vlast u Srpskoj.

Na istoj listi, takođe, nalazi se Ljiljana Zelen Karadžić, supruga prvog predsjednika Srpske Radovana Karadžića, koji je prije više od četiri godine pravosnažno presuđen na doživotni zatvor, isto kao i general VRS Radislav Krstić.

Na američkoj crnoj listi i dalje se nalazi pokojni bivši predsjednik Srbije i SR Jugoslavije, Slobodan Milošević, koji je preminuo u martu 2006. godine, kao i njegov brat Borislav Milošević, koji je takođe umro prije više od 10 godina. Pod sankcijama i dalje se formalno nalazi i Radoslav Brđanin, koji je preminuo prije nešto više od dvije godine.

“Preporučili da pišem molbu”

Načelnik opštine Sokolac, Milovan Bjelica, koji se već godinama takođe nalazi na američkoj crnoj listi, za Srpskainfo otkriva da mu je jednom prilikom, u neformalnom razgovoru s jednim službenikom američke ambasade u BiH, preporučeno da napiše molbu u kojoj bi naveo da poštuje Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

To bi, kako mu je rečeno, predstavljalo preporuku za skidanje sa crne liste.

– To bi, valjda, predstavljalo uslov koji bi doveo do mog skidanja sa liste sankcija SAD. Ne znam da sam prekršio bilo koji zakon niti ustav, tako da nisam napisao tu molbu – kaže Bjelica za naš portal.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This