BiH još nije zatražila izručenje osuđenog pedofila Ivice Miškovića

BiH još nije zatražila izručenje osuđenog pedofila Ivice Miškovića

Iako je prošlo više od mjesec dana kako je iz Osnovnog suda u Banjaluci pobjegao osuđeni pedofil Ivica Mišković (65) iz Kaknja, a zatim uspio ući u Hrvatsku, BiH još od susjedne zemlje nije zatražila njegovo izručenje.

Uvidom u informacioni sistem Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine utvrđeno je da ovaj predmet ne prolazi našu evidenciju, odnosno do danas nije zaprimljen, pa vam u tom kontekstu i ne možemo dati bilo kakvu informaciju, rečeno je za Nezavisne novine iz Ministarstva pravde BiH.

To u praksi znači da se Osnovni sud u Banjaluci još nije obratio Ministarstvu pravde BiH kako bi ovo ministarstvo od hrvatskih vlasti tražilo da izruči Miškovića.

– Praksa je takva. Sud treba da se obrati Ministarstvu pravde BiH, a onda Ministarstvo pravde treba da se obrati organima u Hrvatskoj – pojasnio je sagovornik Nezavisnih novina.

Sa druge strane iz Osnovnog suda u Banjaluci stigao je kratak odgovor.

– Osnovni sud Banjaluka preduzima sve odgovarajuće radnje u skladu s fazom postupka prema nadležnim organima za izručenje osuđenog I.M. – rečeno je iz Osnovnog suda.

Prema riječima Brankice Spasenić, novinarke iz Banjaluke, koja je niz puta izvještavala o slučaju “Mišković”, sve što se desilo, odnosno što se nije desilo u posljednjih mjesec dana, obeshrabruje da će bjegunac biti izručen BiH i ovdje dočekati pravosnažnu presudu.

– Evidentna je nezainteresovanost nadležnih institucija za ovaj slučaj, neažurnost u zahtjevima za izručenje do sprovođenja istrage i utvrđivanja odgovornosti za eventualne propuste, jer činjenica je da Mišković slobodno šeta i otvoreno govori o tome gdje i kako je nezakonito napustio BiH, kao da je prešao seoski plot, a ne državnu granicu – rekla je Spasenićeva za Nezavisne novine.

Podsjećamo, Mišković je pobjegao 7. novembra iz Osnovnog suda u Banjaluci, nakon što je zbog četiri obljube nad djevojčicom osuđen na ukupno četiri godine robije.

Zasad nije poznato da li se snašao i u Hrvatsku prešao preko nekog graničnog prelaza ili je pronašao ilegalnu rutu te preplivao Unu ili Savu, ili ga je, možda, neko prevezao čamcem.

Mišković je u samo dvije godine uspio dva puta prevariti kompletan domaći sistem. Prvi put je to bilo kada je pobjegao shvativši da će zbog onog što je uradio biti uhapšen u februaru 2021. godine.

Nakon drugog bjekstva, ispostaviće se, “skrasio se” u Hrvatskoj, odnosno u Zagrebu, ali ga tamošnja policija nije uhapsila, jer za to nema osnova, s obzirom na to da on ima njihovo državljanstvo.

Srpskinfo

CATEGORIES
Share This