Hrvatski Nacional: Ko je i zašto zabranio emisiju o Draganu Čoviću

Hrvatski Nacional: Ko je i zašto zabranio emisiju o Draganu Čoviću

Hrvatski „Nacional“ je prošle nedelje saznao da je N1 BiH, prvi put u svojoj istoriji podlegla autocenzuri: bosanskohercegovačka redakcija N1 u septembru odložila u arhivu (zabranila) već snimljenu istraživačku emisiju o predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čović.

„Riječ je, bez ikakve sumnje, o uređivačkom propustu kakav se na N1 BiH ne pamti, a koji biva još i težim kada se zna da je, s cenzurom emisije o Čoviću, ukinut i cijeli dotad vrlo uspješan istraživački serijal ‘Ispod površine’, u sklopu kojega je pomenuta emisija i snimljena, i to usprkos činjenici da su prethodne emisije tog serijala – o Miloradu Dodiku ili smijenjenom direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću, na primjer- doživjele visoku gledanost i pohvale kako gledalaca tako i uredništva i uprave N1 BiH“, navodi se u uvodu članka koji potpisuje autor Boris Pavelić, glavni urednik Nacionala, prenosi Raport.ba uz njegovo odobrenje.

Dalje se navodi kako je glavni urednik Nacionala Berislav Jelinic još u avgustu dao izjavu, ali da emisija nikad nije emitovana.

„Nacional je želio doznati zašto taj rad nije objavljen ni tri mjeseca nakon predvidenog emitovanja u septembru. Autor serijala i emisije Boris Brezo potvrdio je Nacionalu da je emisija snimljena, ali nije emitovana, ali je odbio iznijeti pojedinosti slučaja.

Nacional je zato prošle sedmice razgovarao s više izvora s televizije N1 BiH, koji su željeli ostati anonimni, ali i sa ostalim sagovornicima u toj nikad objavljenoj emisiji. Riječ je, saznali smo, o emisiji u kojoj je autor, na osnovu dostupnih sudskih i zvaničnih dokumenata i izjava relevantnih sagovornika – političara, novinara i politologa – istražio i analizirao pravosudne, političke i moralne kontroverze te političku moć predsjednika HDZ-a BiH i Hrvatskoga narodnog sabora Dragana Čovića, najmoćnijeg hrvatskog političara u BiH te jednog od najmoćnijih političara u susjednoj zemlji“, piše u članku.

Dalje se navodi da emisija nije bila istraživačka u klasičnom smislu, jer se u njoj ne otkrivaju nova saznanja, ali se ne iznose ni optužbe koje bi mogle kao posljedicu imati tužbe.

„Riječ je o sažimanju i preglednom ali informativnom prikazu poznatih, ali rjeđe spominjanih detalja Čovićeve političke karijere koju prate brojne kontroverze: autor je, na primjer, podsjetio kako su u jednom od više sudskih predmeta protiv Dragana Čovića, nakon što je nepravosnažno osuđen na pet godina zatvora, sudski dokazi misteriozno nestali u prevozu iz zgrade Suda BiH u zgradu kantonalnog tužilaštva, pa je oslobođen zbog nedostatka dokaza“, navodi se

Emisija o Draganu Čoviću, saznaje Nacional, produkcijski je bila kvalitetnija od svih dosadašnjih pa se cijela redakcija N1 BiH televizije radovala njezinu objavljivanju, tim više što su prethodna istraživanja tog serijala o najvećim kontroverzama u BiH gledaoci primali s velikim interesom i pohvalama.

„Emisija međutim nije bila objavljena krajem septembra, kako je bilo planirano, da njome započne prošlogodišnja sezona N1 BiH televizije. Zašto, niko nije znao. Prve jasnije informacije o tome, prema prošlonedeljnim saznanjima Nacionala, glavni urednik N1 BiH Amir Zukić iznio je na sastanku cijele redakcije N1 BiH 21. decembra,  jednome od redovnih sastanaka koje uredništvo te kuće održava s vremena na vrijeme.

Na tom sastanku Zukić je javno rekao da je ‘board’ zabranio emisiju o Čoviću, što je izazvalo revolt velikog broja zaposlenih na N1 BiH koji su zahtijevali da Zukić objasni razloge zabrane. Zukić je prenio kako ‘board’ emisiju smatra ‘jednostranom’ te da bi Čović zbog nje mogao tužiti N1 BiH, a ta je tvrdnja, čak, izazvala još veće nezadovoljstvo pa su novinari i zaposleni od Zukića zahtijevali da se, kao glavni urednik, izjasni što misli o emisiji. Odgovorio je da ga je ‘stid sto emisija nije išla'“, ističe se u tekstu.

Kako Raport prenosi, Nacional je tražio od Zukića objašnjenje.

Odgovorio je ovako:

„Uredničko vijeće procijenilo je da novinarsko istraživanje za tu konkretnu emisiju nije zadovoljilo profesionalne standarde N1 BiH i uredničke kriterije koje slijedimo.“

Nacional je tražio da Zukić objasni ko je, imenom i prezimenom, u „uredničkom vijeću“ N1 BiH, ali nije odgovorio.

„Izvori Nacionala kažu da takvo tijelo ne postoji u redakciji Nı BiH u Sarajevu pa je moguće samo to da je riječ o Upravi United Medije, kompanije vlasnice N1 televizije i još niza moćnih televizija u regiji, kojoj je sjedište u Švajcarskoj. Članovi Uprave su, kako stoji na webu United Medije, Aleksandra Subotić, Dirk Gerkens, Srdan Ćirović, Ivan Krstić, Ivana Galić Baksa, Srećko Husnjak, Veljko Smiljanić, Ralf Manthey i Pavel Blagov. Nacional je pitanja o zabrani emisije poslao i upravi United Medije, ali odgovore nismo dobili“, ističe se.

Veza s Eronetom?

Nacional je sa Zukićem htio provjeriti i nezvanična nagađanja da je emisija zaustavljena zato što uprava United Medije nije htjela rizikovati unosni ugovor s mobilnim operaterom HT Eronet, za koji nije tajna da je pod ličnim Čovićevim uticajem.

„Na pitanje o tome Zukić je odgovorio: ‘N1 BiH je informativni medij i mi se ne bavimo ugovorima s telekom operaterima. Sve ugovore sklapa United Media, kao medijska grupacija kojoj pripadamo.'“, navodi se.

Nedeljnik je pitanja poslao i HT Eronet, a u odgovoru su naveli imaju ugovor o reemitovanju programskog sadržaja, ali da oni ne utiču na uređivačku politiku.

Međutim, Nacional navodi da Čović itekako ima uticaj na HT Eronet.

„O tome svjedoči i njegova vlastita izjava od 12. marta ove godine, objavljena na novinskim portalima u BiH, u kojoj je najavio smjene u upravi HT Eroneta. Zato mogu biti itekako utemeljene pretpostavke da je Ni BiH odustao od objavljivanja istraživačke price o Čoviću kako ne bi izgubio važnu mogućnost emitovanja na platformama HT Eroneta“, navodi se u članku.

Nacional dalje citira Amira Zukića koji tvrdi da su ranije emisije iz serijala ‘Ispod površine’ bile bazirane na činjenicama, te da je odjek bio ‘zadovoljavajući’.

Na pitanje je li Ni BiH svjestan reputacijske stete koju izaziva vijest da ne objavljuje vlastitu, već snimljenu emisiju, Zukić je odgovorio: „Upravo zbog potencijalne reputacijske štete za Ni BiH i objavljivanja informacija bez dokaza, emisija nije puštena u program.“

Ipak, izvori Nacionala imaju drugačiji stav.

„Izvori Nacionala tvrde kako nije bilo nijednog razloga da se emisija o Čoviću ne objavi: napravljena je na istim profesionalnim načelima kao i sve dosadašnje te je kao i prethodne emisije za koje je autorski tim dobio pohvale i od urednika i od uprave N1 BiH, bila ‘bazirana na činjenicama iz istražnih postupaka ili postojećih sudskih procesa’. Autor emisije Boris Brezo je saznao i objavio koji su tačno dokazi nestali u sudskom procesu te o tome tražio i dobio reakciju nadležnih pravosudnih tijela“, ističe se u tekstu Nacionala.

(Raport.ba)

CATEGORIES
Share This