Uzimaju desetine miliona za ništa? Narod i dalje ćuti

Uzimaju desetine miliona za ništa? Narod i dalje ćuti

Pljačka vijeka, kako bi se mogao nazvati kriminalni posao kupovine tzv „Integrisanog zdravstvenog sistema“, koji je Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske kupio za nevjerovatnih 26,9 miliona maraka (22 980 000 bez PDV-a) u ljeto 2018. godine od firme MMS KOD.

Iako je plaćen baznoslovno, skoro 30 maraka po zdravstvenom osiguraniku za elektronsku knjižicu, sistem nikada nije funkcionisao kako treba, stalno se pojavljuju problemi što pravi haos u zdravstvu i veliki problem pacijenatima.

Dovoljno je uporediti da je susjedna Srbija sa 7 miliona stanovnika integralno sistem platila „svega“ oko 2,5 miliona evra, oko 1 marku po korisniku, 30 puta jeftinije nego u Republici Srpskoj i sve funkcioniše besprijekorno. Iako su javnost, pacijenti i zdravstveni radnici gnjevni, u MMS KODU i Lanaku, koji im je bio partner u pljački vijeka,  puno se ne brinu što preskupi sistem ne funkcioniše. Zanimljivo da su uoči nove godine od FZO RS dobili još skoro pola miliona maraka (420 000 KM bez PDV-a) za „dodatne usluge održavanja sistema“.

Drskost nema granica, a u svakoj normalnoj državi svi odgovorni u lancu bi bili procesuirani zbog zloupotreba i korupcije. Da iza svega stoji politika govori činjenica da je (su)vlasnik MMS KODA Savo Antonić, otac bivšeg odbornika i poslanika SNSD  Momčila Antonića, koji je nedavno smijenjen sa funkcije direktora GAS RS-a jer je javno kritikovao Vlada Đajića i podržao Lazara Prodanovića.

Zahvaljajući političkim vezama i uzicaju, bliskosti porodice Antonić sa Draganom Lukačem, bivšim ministrom policije,  MMS KOD je 2019. godine dobio posao postavljanja radara, vrijedan 10 250 000 maraka (bez PDV-a) od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Zanimljivo da uprkos brojnim namještenim poslovima i tenderima koje dobija od Vlade i javnih institucija MMS KOD nema velike prihode kad nema velikih javnih nabavki pa je tako prošle godine imao svega 1,3 miliona maraka prihoda, a 2020. godine, kad je dobijen posao sa IZIS-om i policijskim radarima, ukupni prihodi iznosili su 22,8 miliona a profit 10,9 miliona maraka, što je jasan pokazatelj političkog uticaja na poslovanje dvorske firme.

Ostaje da se vidi da li će direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejan Kusturić podnijeti račune narodu i dati pojašnjenja gdje je bačeno 30 miliona maraka za integrisani informacioni sistem i njegovo održavanje, a koji nije u funkciji.

(Nebojša Vukanović)

CATEGORIES
Share This