Francuska bila protiv odluke Kristijana Šmita

Francuska bila protiv odluke Kristijana Šmita

Dodik je naveo da je francuske senatore u Parizu danas informisao da Nijemac Šmit, koji nema legitimitet i legalitet, pokušava da modelira ustavni poredak u BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik informisao je danas u Parizu francuske senatore da Nijemac Кristijan Šmit, koji nema legitimitet i legalitet, pokušava da modelira ustavni poredak u BiH i da Republika Srpska, ukoliko Šmit interveniše u vezi sa imovinom, neće imati drugi izbor osim da brani svoj status tako što će proglasiti nezavisnost.

Ovo je Dodik objavio na svom nalogu na X mreži.

„Razgovarali smo s ljudima koji žele to da čuju, što baš i nije uobičajeno. Zahvalan sam ovoj grupi senatora, koji su iz različitih političkih partija, jer su željeli da čuju o situaciji i imali su određeno mišljenje o tome. Oni će uskoro doći u BiH i tamo će razgovarati sa drugim faktorima“, naveo je Dodik i dodao:

„Mi smo iznijeli svoje vizure i rekli da BiH treba da se vrati na Ustav, da se prestane s intervencionizmom i da se stranci povuku.
Senatore sam informisao o stanju u Srpskoj i BiH, ali i na Balkanu, i uvjeren sam da ću ovom posjetom ostvariti željeni efekat“.

Dodik je naveo da je njegov stav bio – budite objektivni, mi nismo došli ovdje da tražimo navijanje po bilo kom osnovu.

„Iznio sam poznate stavove Republike Srpske, a to je da je nelegalni Šmit, u momentu dobijanja pregovaračkog statusa za BiH, ugrozio čitav taj proces i doveo ga do potpunog zastoja i da namjerava da kroz zakon o imovini još više usložni situaciju“.

Kazao je da je neprihvatljiva intervencija u Izborni zakon BiH i da će to blokirati dalji proces u BiH dok god on to ne povuče ili Parlamentarna skupština ne odbaci.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska će, ukoliko se to ne desi, donijeti svoje zakone i nastaviće dalje u skladu s Ustavom i Izbornim zakonom BiH, koji predviđa da CIК sprovodi samo izbore za članove Predsjedništva BiH i Predstavnički dom PS BiH.

„Znamo da je Francuska u procesu međunarodnog pregovaranja u vezi sa Šmitovom namjerom da donese posljednje odluke bila protiv i mi to cijenimo. To njeno protiv nije bilo dovoljno, jer se radi o drugim velikim zemljama koje su bile za i koje imaju svoje stavove“, naveo je Dodik na X nalogu.

Uz objavu postavljene su i fotografije Dodikovog susreta sa francuskim senatorima, čija imena nisu saopštena.

(BN)

CATEGORIES
Share This