Evo kako je PDP uklanjao strance iz institucija BiH

Evo kako je PDP uklanjao strance iz institucija BiH

„U moru teških političkih tema, u prvom redu vezano za nepoštovanje zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, nisam do sada komentarisao čitavu sagu oko podizanja spomenika kralju Tvrtku Кotromaniću u Sarajevu. Međutim, i to je prilika da razjasnimo ko, šta i kako radi u ovoj zemlji i stvari nazovemo pravim imenom.“, napisao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a na fajsbuku.

U zajedničkim institucijama BiH, konkretnije u Predsjedništvu BiH, napisao je Borenović, nekada su sjedili pametni, mudri i vrlo oštroumni Srbi koji su bili spremni na situacije kada, kako kaže, u skladu sa učenjem sarajevske istorijske škole, bošnjački političari prisvajaju srpsko kulturno i istorijsko nasljeđe, što nije slučaj samo, naglašava, u interpretaciji toga ko je i čiji je bio kralj Tvrtko, nego i sa drugim pokušajima revizije istorije.

„Za vrijeme mandata Mladena Ivanića donesena je odluka kojom su strani članovi, u konkretnom slučaju Turkinja Zejnep Ahunbej i Britanac Martin Čeri, razriješeni dužnosti, čime su praktično i budući strani članovi Кomisije uklonjeni iz tog tijela. Mudrošću i političkom vještinom Ivanić je izdejstvovao da tu odluku potpiše tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, a tokom ostatka mandata da se razmatranje povratka stranih članova više ne stavi na dnevni red, iako je Izetbegović pokušavao“, podsjeća predsjednik PDP-a.

Borenović takođe podsjeća da je, povrh svega, tada donesena i odluka da Кomisija za očuvanje nacionalnih spomenika odluke može da donosi samo konsenzusom, tako da srpski član nikada ne može biti preglasan, što je, ističe predsjednik PDP-a, olakšalo posao svakom budućem srpskom članu Кomisije, te omogućilo da se ne da saglasnost za prisvajanje kulturnih dobara i izvrtanja istorijskih činjenica, što se u kontinuitetu pokušava uraditi.

„Pojedinci u Sarajevu danas vjerovatno sa sjetom razmišljaju da su nekada u Кomisiji sjedili stranci i da su se odluke donosile drugačije, te da bi, sudeći po praksi, srpski član bio preglasan i oni bi imala svoju saglasnost, pa ne bi morali pod okriljem noći izvršiti desant sa postavljanjem spomenika. Mnogi vjerovatno žale što više ne mogu vršiti istorijsko nasilje kao kada su Čajničko jevanđelje proglasili bogumilskim ili što bez srpskog glasa ne mogu brisati imena nemanjićkih kraljeva i careva sa stećaka“, naglasio je Borenović.

„Čitava ova situacija je samo opomena i podsjetnik da se politika ne vodi od danas do sutra, da politika nije prazna galama i dizanje kvazinacionalnih tenzija, nego da se može i treba nekada u tišini strateški razmišljati. Takođe, podsjetnik je da stranci mogu biti uklonjeni iz svake institucije BiH. Potrebno je samo mudrosti, staloženosti, istrajnosti i znanja. Za neke je to, nažalost, prezahtjevno“, zaključuje Branislav Borenović, predajednik PDP-a.

(BN)

CATEGORIES
Share This