Dodik zakoračio u 27-godinu od dolaska na vlast (VIDEO)

Dodik zakoračio u 27-godinu od dolaska na vlast (VIDEO)

Milorad Dodik je prvi put došao na vlast u Republici Srpskoj 18. januara 1998. godine, uz veliku finansijsku, političku, pa i vojnu podršku međunarodne zajednice. Za premijera je, na prijedlog tadašnje predsjednice Biljane Plavšić, izabran na sjednici Narodne skupštine održanoj u Bijeljini. Iako je imao samo dva od 83 poslanika u tadašnjem sazivu parlamenta, izabran je zahvaljujući glasovima Bošnjaka i Hrvata.

Presudan je bio 42. glas Hrvata Franje Majdandžića, koga su na sjednicu radi kvoruma iz Brčkog doveli vojnici tadašnjeg SFOR-a. Za Dosika su glasali poslanici SDA i Stranke za BiH Alije Izetbegovića i Harisa Silajdžića.

Političko Sarajevo Dodiku tada nije smetalo.

U međuvremenu, stigli su milioni američkih dolara podrške Dodikovoj vladi.Tadašnja državna sekretarka Medlin Olbrajt dodijelila mu je titulu „svježeg daška na Balkanu“, a on njoj žuto cvijeće kao simbol poštovanja.

Najupečatljiviji rezultati prve Dodikove vlade su stanovi za većinu ministara, ukidanje dinara kao platežnog sredstva i protjerivanje Nikole Poplašena, legitimnog predsjednika Republike Srpske.

Povratkom u izvršnu vlast 28. februara 2006. godine, započinje nova era politici Milorada Dodika. Preuzima štafetu nacionalističke retorike, uoči izbora prijeti otcjepljenjem, a uporedo najavljuje reviziju dotadašnje privatizacije i odgovornost prethodne i buduće vlasti za kriminal. Od tada do danas Dodik je u pet mandata bio premijer i predsjednik Republike Srpske, ili član Predsjedništva BiH.

Tokom svih ovih godina bilo je i referenduma i privatizacija, ali ponajviše kriminala. Bilo je i progona nedužnih građana i političkih neistomišljenika, ali ne i osamostaljenja Republike Srpske. Bilo kakve odgovornosti pred zakonom za višemilionsku pljačku u režiji vlasti i njenih tajkuna – nije bilo. Postali smo društvo u kojem najgori za sebe tvrde da su najbolji.

Šta će jednog dana, nakon višedecenijske vladavine Milorada Dodika i njegovog SNSD-a ostati kao njegova politička zaostavština i kud plovi brod koji se zove Republika Srpska?

Šta je samoproglašeni „čuvar Republike Srpske“ uspio da napravi od Republike Srpske, možda najbolje pokazuju podjele koje je uveo kao model ponašanja na političkoj sceni, ali i među građanima. Svi koji danas žive u Republici Srpskoj imaju tri izbora: Da rade za Dodika, da se politički bore protiv Dodika, ili da napuste Republiku Srpsku. Ovih posljednjih je, nažalost, iz godine u godinu sve više…

(BN)

CATEGORIES
Share This