Dodik se opet šalio: SNSD preko Pala šalje OŠTRU PORUKU koalicionim partnerima

Dodik se opet šalio: SNSD preko Pala šalje OŠTRU PORUKU koalicionim partnerima

Iako je lider SNSD Milorad Dodik javno rekao kako nema ništa protiv da njegovi koalicioni partneri imaju svoje kandidate na izborima za (grado)načelnike u Srpskoj, u praksi se pokazuje da se možda, ipak, “malo šalio”.

Naime, nakon što je DEMOS u Palama izašao sa imenom svog kandidata za načelnika te opštine na predstojećim izborima, izbačen je iz skupštinske većine koju predvodi SNSD u tom gradu.

Vlast u Palama je godinama u rukama SNSD sa koalicionim partnerima, među kojima je i DEMOS. Međutim, SNSD je ovih dana formirao novu skupštinsku većinu, koju čini 15 od 25 odbornika (SNSD, Ujedinjena Srpska, DNS i pet samostalnih odbornika), među kojima nema DEMOS.

Smjene

Da stvar bude gora, na prijedlog načelnika opštine Pale Boška Jugovića (SNSD) odbornici su razriješili dužnosti zamjenika načelnika Srđana Butuliju i načelnika Odjeljenja za opštu upravu Goricu Rajić, oboje kadar DEMOS.

Ovaj potez SNSD iznenadio je njegove koalicione partnere s obzirom na to da je Dodik prije manje od mjesec dana rekao kako nema ništa protiv da njegovi koalicioni partneri imaju svoje kandidate na izborima.

– Koalicioni odnos će biti zadržan na republičkom nivou, a vjerujem da će u 99 odsto opština u Srpskoj koalicija zajedno nastupati preko naših kandidata. Inače nećemo imati ništa protiv da neki od koalicionih partnera imaju svoje kandidate ali SNSD će imati u svakoj opštini svog kandidata – poručio je Dodik.

To je potvrdio i lider DEMOS Nedeljko Čubrilović kada je 13. juna predstavio kandidata te stranke Dejana Kojića za načelnika Pala.

– Stav koalicionih partnera na nivou Republike je da svako ide sa svojim kandidatom, idemo u dvije ili više kolona. Ovo neće niti bi trebalo da utiče na koalicione odnose – bio je uvjeren Čubrilović.

Može, ali ne bez posljedica

Da će to i te kako uticati na “partnerstvo” uvjerili su se već ovih dana izbacivanjem iz vlasti u Palama.

Generalni sekretar DEMOS Boran Bosančić ističe da potez SNSD u Palama “nije dobar”.

Boran Bosančić
FOTO: DEMOS

– Mi imamo svog kandidata za načelnika, a to je Dejan Kojić. Očekujemo njegovu pobjedu na izborima. Što se tiče bilo kojih drugih kombinacija, formiranja druge skupštinske većine u kojoj nema DEMOS, mislim da to nije dobro i da treba ostaviti prostora za dalju saradnju – kaže Bosančić za Srpskainfo.

Dodaje da DEMOS ne može uticati na druge koalicione partnere da rade šta oni žele i šta misle da je najbolje.

Na pitanje zar nije Dodik rekao da koalicioni partneri mogu imati svoje kandidate i da to neće uticati na koaliciju, Bosančić kaže da su “i oni tako informisani”.

– DEMOS ima samo jednog kandidata od 64 opštine u Srpskoj i mislim da to ne treba da bude problem. Nije dobro da koalicija ima tenzije zbog takvih principa – kategoričan je Bosančić.

Jasna poruka

Da li je ovim potezom SNSD u Palama poslana poruka i ostalim koalicionim partnerima da, ipak, nemaju toliko odriješene ruke da predlažu svoje kandidate kako su mislili.

Treba podsjetiti da Pale nisu jedina lokalna zajednica u kojoj svog kandidata imaju i SNSD i njihovi koalicioni partneri.

Slična situacija je i u Bratuncu gdje su kandidata istakli i SNSD, ali i US i SPS. Ujedinjena Srpska je najavila svoje kandidate u još nekim lokalnim zajednicama, a s obzirom na to da je Dodik rekao da će SNSD imati kandidate u svim opštinama i gradovima, da li to znači da bi i stranka Nenada Stevandića mogla doživjeti isto što i DEMOS u Palama!?

Politička analitičarka Tanja Topić ističe da je SNSD poslao jasnu poruku svojim koalicionim partnerima da nisu ozbiljno mislili kada su govorili o “demokratskom potencijalu i uvažavanju koalicionih partnera”.

Tanja Topić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– To znači da ta teza uvažavanja koalicionih partnera i principa demokratije može funkcionisati samo po pravilima koja je uspostavio SNSD. Sada im je jasno poručeno “jeste, ta pravila postoje, ali će ona biti određena od strane SNSD”- kaže Topićeva za Srpskainfo.

Dodaje da se na primjeru Pala vidi kako je to u praksi funkcionisalo.

Kada je, dodaje Topićeva, jedan od koalicionih partnera istupio sa svojim prijedlogom, odnosno kandidatom, rezultat toga je bilo izbacivanje iz vlasti.

– To je vrlo jasna poruka koalicionim partnerima da te kvazi demokratske poruke demokratičnosti, otvorenost za saradnju, uvažavanje partnera, predstavljaju samo mrtvo slovo na papiru – zaključuje Topićeva.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This