Ograničene isporuke peradi, šećera, žitarica i meda: EU najavljuje CARINE NA UVOZ JAJA iz ove zemlje

Ograničene isporuke peradi, šećera, žitarica i meda: EU najavljuje CARINE NA UVOZ JAJA iz ove zemlje

Evropska komisija uvest će u iduće dvije sedmice carine na uvoz jaja iz Ukrajine zbog iskorištenih kvota, rekao je portparol EK-a.

EU je liberalizovan uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine kako bi ublažio pritisak ruske invazije na ukrajinsku ekonomiju.

Val jeftinog uvoza zabrinuo je europske poljoprivrednike i pokrenuo talast protesta pa je Komisija ograničila ukrajinske isporuke peradi, šećera, žitarica i meda.

U utorak Bruxelles je prijavio da će uvesti carine na uvoz zobi budući da su ukrajinski poljoprivrednici iskoristili kvote.

EK sada priprema carine i na uvoz jaja, nakon prigovora evropske industrije da je jeftiniji uvoz iz Ukrajine zapriječio oporavak proizvodnje od krize koju je izazvala ptičja gripa.

Evropski uvoz jaja iz Ukrajine skočio je lani za 75 posto, a uzlazni trend nastavljen je i na početku 2024., pokazuju evropski podaci, a prenosi SEEbiz.

Ukrajina je danas glavni dobavljač jaja za EU.

Ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede odbilo je komentarisati najavu evropskih carina, a udruga proizvođača nije odmah bila dostupna za komentar.

Krajem maja Ukrajina je izvijestila da će zbog iskorištenih kvota zabraniti izvoz šećera u EU do kraja godine, prenosi Biznis.ba.

CATEGORIES
Share This