„Dodik nije spreman da pokrene rat“ Mijatović smatra da je odlazak predsjednika Srpske neminovan i da je razbijen mit o njegovoj moći

„Dodik nije spreman da pokrene rat“ Mijatović smatra da je odlazak predsjednika Srpske neminovan i da je razbijen mit o njegovoj moći

Ja sam često bio pristalica priče da se s Miloradom Dodikom može razgovarati, bez obzira na njegove javne istupe.

Svi su krenuli u zadnjih nekoliko godina da pričaju da može, ja sada tvrdim da ne može. Prešao je liniju i više nema nazad.

Ta linija, s jedne strane, zalog je koji je dao Moskvi ili neko obećanje ili dogovor ili šta god, što je vrlo opasno i po njega, a ono što je mnogo bitnije, i po BiH i po Republiku Srpsku, izjavio je za Oslobođenje Vojin Mijatović, ministar u Vladi FBiH i bivši dugogodišnji član SNSD.

Razvijajući poslovno carstvo, kriminal i korupciju, tvrdi Mijatović, Dodik je “nikad siromašniju, nikad jadniju Republiku Srpsku” doveo do bankrota.

– Koliko god bude trajao odlazak Milorada Dodika, on je neminovan i biće strašan po ljude koji žive u čitavoj BiH i, nažalost, svi ćemo platiti ceh te politike na kraju. Ali, eto, ja sam spreman da platim duplo, samo da više nestane i ode iz našeg života, iz prostog razloga što proizvodnja nestabilnosti i ono što svaki dan sije širom BiH jedan je od uzroka što on ima svoje partnere na preostale dvije strane, jedan od razloga zašto je milion Bosanaca i Hercegovaca posljednjih petnaestak godina napustilo domovinu – ističe Mijatović.

Uprkos ratnohuškačkoj retorici, Mijatović tvrdi kako Dodik nije spreman da pokrene rat kako bi odbranio sebe, svoje carstvo i svoju rusku poziciju. Međutim, postavlja se pitanje da li će pritisnut obavezama iz Moskve uraditi tako nešto.

On mnogo puta žestoko blefira. Mora znati da ovo nije 1991, da ovaj narod više nije lud, da nema onih koji su spremni svoje sinove, kao što su nekada davali za one zločince Karadžića i Mladića, u ovom trenutku dati za Milorada Dodika. I to je jedina olakšavajuća okolnost jer, bez obzira na sve, ljudi su jako nezadovoljni u RS i bez obzira na to što i dalje prividno ima neku sjajnu podršku i ogromnu, zapravo, to je samo privid, a nezadovoljstvo raste iz dana u dan i u samom RS – smatra Mijatović.

U kontekstu sudskog procesa koji se protiv predsjednika RS vodi, Mijatović kaže kako je evidentno da je Dodik u strahu. I to upravo od Suda BiH kojeg ne priznaje.

-Kako god se on osjećao moćno i navikao da se iživljava pred društvom u BiH, on je na optuženičkoj klupi. On je neko protiv koga se vodi proces. On je neko ko je ispred kapije onog suda moćan, onog momenta kada uđe, više nije moćan. Razbijen je mit o moći Milorada Dodika, a on pokušava zapravo da to demistifikuje, da vrati činjenicu da je moćan, da je on iznad suda, da je iznad države – tvrdi Mijatović.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This