„Hrvati kao posrednik u prevladavanju ratnih politika“ Da li BiH više ugrožava separatizam Banjaluke ili unitarizam Sarajeva

„Hrvati kao posrednik u prevladavanju ratnih politika“ Da li BiH više ugrožava separatizam Banjaluke ili unitarizam Sarajeva

Bez obzira na to koliko međunarodna zajednica zbog „neobičnog“, pa i neprimjerenog i neprihvatljivog stila, Milorada Dodika predstavljala najvećim problemom ove zemlje, on je apsolutno u pravu kada tvrdi kako je unitarizam političkog Sarajeva problem jednako kao i separatizam Banjaluke, piše Večernji list BiH.

Pri tome ne mora biti nužno tačna Dodikova dijagnoza kako Republika Srpska tek reaguje na poteze bošnjačkih stranaka, no daleko je problematičnije što međunarodna administracija angažovana oko BiH ne želi uvidjeti da oba ova teško suprotstavljena politička pola drže zemlju zarobljenom i nespremnom za iskorake, kakav je i ovaj u vezi sa EU.

Kao potpuni antipod stoji politika Hrvata u Bosni i Hercegovini, koja godinama nastoji biti posrednik u prevladavanju ratnih politika i postizanju kompromisa. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je na međunarodnoj konferenciji u Banjaluci da je samostalnost entiteta kojem je na čelu jedini odgovor na unitarizaciju i centralizaciju BiH. Dodik je naveo da zahtjev za jačanje unitarne BiH dovodi do raseljavanja Srba i da je jedini odgovor na to i na centralizaciju BiH samostalnost RS – podsjeća Večernji.

Slovo Dejtona i paradžemati

U obraćanju na Međunarodnoj konferenciji “Republika Srpska: Poštovanje suvereniteta i Dejtonskog sporazuma” Dodik je zahvalio učesnicima za jačanje uvjerenja da Republika Srpska nastavi politiku koju vodi.

– Međunarodna zajednica nije samo onaj dio koji se pojavljuje u BiH i pokušava govoriti nasiljem. Republika Srpska je najbolje pokazala kako se odupire rigidnim politikama u BiH – istakao je Dodik. On je dodao da se “u cilju centralizacije i dominacije jednog naroda forsira priča da je u BiH više od 50 odsto Bošnjaka muslimana, što znači uvođenje šerijatske države, za što se zalagao i Alija Izetbegović”.

– Na ovakve stvari Zapad ne reaguje, kao i na činjenicu da u BiH postoje paradžemati i džamije u kojima se okupljaju radikalni islamisti – rekao je Dodik.

Ponovio je da se treba vratiti slovu Dejtona, a ako to nije moguće, Republika Srpska, prema njegovim riječima, treba biti samostalna.

Predsjednik Republike Srpske i vladajućeg SNSD Milorad Dodik izrazio je nadu da će evropski izbori dati snagu evropskoj alternativi, što bi bilo značajno u postojećim okolnostima. On je ponovio da je sloboda ključna riječ za srpski narod, a da je mnogi žele oduzeti, tako je i u slučaju Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji dio Zapada smatra prelaznim rješenjem. Dodik je upitao čemu sve to i što je cilj, odnosno je li to unitarna BiH u kojoj bi se Srbi odrekli identiteta.

– Republika Srpska to nikada neće prihvatiti – rekao je Dodik i naglasio da ovdje žive Srbi koji govore srpskim jezikom, ali da to nisu “bosanski Srbi”.

– Situacija je sljedeća – da sada nema bosanskih muslimana nego Bošnjaka koje prihvata Evropa, a nas, uprkos svemu, žele nazivati “bosanskim Srbima” – rekao je Dodik.

On je podsjetio da se revizionizmom pokušala nametnuti kolektivna krivica Srbima za stradanja u posljednjem ratu u cilju njihove satonizacije.

“Evropa u zastoju”

– Nažalost, i briselska struktura prihvata zahtjeve Bošnjaka za unitarizaciju BiH, ali mi to nikada nećemo dopustiti – istakao je Dodik. On je naveo da je Evropa u zastoju, da nema lidere ni energente, podsjeća Večernji.

– Želimo stabilnu Evropu, ali ne njeno podaništvo SAD – naglasio je Dodik. On je napomenuo da je “Njemačka isključivo na bošnjačkoj strani u BiH jer je mnogo muslimana koncentrisano i u toj zemlji i zato se dolazi s pričom o discipliniranju Republike Srpske, pa su poslali i čovjeka koji se predstavlja kao visoki predstavnik, iako nigdje nije potvrđen”, aludirajući na Kristijana Šmita.

Prema njegovim riječima, zato Republika nikada neće prihvatiti centralizaciju BiH, a jedini ispravan odgovor jest samostalnost Republike Srpske.

– Zašto bi bila ispravna priča o centralizaciji BiH, a ne bi o nezavisnosti Republike Srpske ako se zna da su prava za samoopredjeljenje naroda zagarantovana međunarodnim konvencijama – upitao je Dodik.

On je naglasio da je sve manje Hrvata u BiH jer se sve više protive priči o centralizaciji.

– Srbi nemaju ambiciju niti žele sukob, ali će političkim sredstvima čuvati suverenitet Republike Srpske – rekao je Dodik. Dodik je ponovio da stranci i Bošnjaci u Ustavnom sudu BiH konstantno glasuju protiv Republike Srpske, što dovoljno govori o svemu. On je u svom obraćanju ocijenio da BiH nikada nije bila podjeljenija.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This