Dodik na ročištu: Izjašnjavanje o krivici u Sudu BiH

Dodik na ročištu: Izjašnjavanje o krivici u Sudu BiH

– Sud BiH zakazao je za danas ročište na kojem bi predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i v. d. direktora „Službenog glasnika“ Miloš Lukić trebalo da se izjasne o krivici po optužnici za nepoštovanje odluka visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, koga vlast Republike Srpske ne priznaje.

Prema rasporedu koji je objavljen na internet stranici Suda BiH, Dodik i Lukić bi o krivici trebalo da se izjašnjavaju između 13 i 16 časova i to pred sudijom Jasminom Ćosić Dedović.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dodika i Lukića za nepoštovanje odluka visokog predstavnika.

Dodikovi advokati su prethodno pokušavali da ospore optužnicu, navodeći da krivično djelo za koje je su optužen ne postoji, jer Šmit nije, kako tvrde, visoki predstavnik, jer nije izabran u Savjetu bezbjednosti BiH.

Takođe su tražili i izuzeće sudije, ali su svi prigovori odbrane odbijeni.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je ranije zakone u vezi sa neobjavljivanjem odluka visokog predstavnika i neprimenjivanjem odluka Ustavnog suda BiH, a Šmit je potom doneo odluku o njihovom poništavanju.

Dodik je potpisao ukaz o stupanju na snagu tih zakona, a Lukić ih je objavio u „Službenom glasniku Republike Srpske“.

Dodik je juče potvrdio da će se odazvati na ročište, navodeći da ide u Sarajevo da „brani Republiku Srpsku“.

Međutim, Dodik i njegovi advokati, kako prenose mediji, su svjesni da bi nedolazak na ročište bez opravdanog razloga povlačio sa sobom određene konsekvence, a jedna od njih je ta što bi za Dodikom, ukoliko se ne bi pojavio u Sudu, bila raspisana potjernica te bi se zahtijevalo određivanje pritvora.

Ljudi iz Dodikovog okruženja osporavaju postojanje Suda i Tužilaštva BiH, iako su formiranje tih pravosudnih institucija, koje je 2002. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik u BiH, podržali poslanici Dodikovog SNSD-a u oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

(BN) Foto: Srna

CATEGORIES
Share This