Dodik mijenja priču o Ustavnom sudu BiH: Ko može da bira domaće sudije, umjesto stranih

Dodik mijenja priču o Ustavnom sudu BiH: Ko može da bira domaće sudije, umjesto stranih

Ako bi, umjesto troje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, Predstavnički dom BiH birao troje domaćih, od kojih je jedan iz Srpske, to ne bi bio prenos nadležnosti, jer ni do sada to nije bila nadležnost RS.

Ovo za Srpskainfo kaže advokat i poslanik u Predstavničkom domu BiH Milan Petković, u kontekstu rasprave koja se povela u javnosti nakon što je lider SNSD Milorad Dodik predložio da PS BiH bira sudije, a ne parlamenti entiteta, kako je ranije traženo.

Procedura

Petković kaže da takvo eventualno rješenje ne bi bilo u suprotnosti s Ustavom i važećim zakonima.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Dakle, procedura je takva da se u oba doma PS BiH donese zakon o Ustavnom sudu BiH, u njemu se prepiše odredba Ustava da dva člana bira NSRS, četiri Predstavnički dom FBiH, a da troje sudija bira, na primjer, Predstavnički dom. Teoretski, zakonom se može definisati da se te sudije biraju i u nekim drugim organima ili institucijama, imajući u vidu da je to do sada radio predsjednik Evropskog suda za ljudska prava. Prema sadašnjim političkim odnosima u BiH i ustavnom uređenju, najlogičnije rješenje bilo bi izbor tih sudija u Predstavničkom domu. S tim da treba definisati ko predlaže te sudije, na koji način i da li će se birati iz određenih nacionalnih kvota i ostalih – kaže Petković.

Nekad moglo, sada ne

Podsjećamo, u Ustavu BiH piše da NSRS bira dvoje sudija, pa se postavlja pitanje da li bi mogla da bira i trećeg, bez izmjene Ustava. S druge strane, u zakonu koji su u PS BiH 2015. zajedno predložili SNSD i SDS pisalo je da Narodna skupština RS bira troje sudija (sadašnjih dvoje plus jednog umjesto stranca), a Predstavnički dom Parlamenta FBiH šest. Iz jednog naroda može da bude najviše troje sudija. Ista odredba je prepisana i u zakon koji je u Domu naroda BiH nedavno predložio delegat SDS Želimir Nešković. Kako je „moglo“ tada, a sada ne?

Zbog toga Nešković kaže da nije u redu prijedlog da PS BiH bira domaće umesto stranih sudija.

– Bilo bi prihvatljivo da NSRS bira predstavnike iz reda srpskog naroda, a da Predstavnički dom FBiH bira šest sudija, kako smo i predložili u zakonu. To su predstavnici bošnjačkog i hrvatskog naroda. Ali, ako prijedlog SDS uopšte nije prihvatljiv, vjerujem da možda Hrvati mogu naći neki način da autentični predstavnici hrvatskog naroda budu zastupljeni na adekvatan način. Mislim da je naš prijedlog prihvatljiviji. Čak je i SNSD, zajedno s nama, predlagao takav model. Ne znam šta se desilo u međuvremenu pa da imamo situaciju da Dodik predlaže da trojicu sudija bira PS BiH – kaže Nešković za Srpskainfo.

Želimir Nešković
FOTO: SDS

Dogovor s Čovićem?

Podsjećamo, lider SNSD i predsjednik RS Milorad Dodik, nakon posljednjeg sastanka koalicije na nivou BiH rekao je da treba izraditi zakon kao bi se zamijenilo učešće stranih sudija tako što se biraju kao i do sada dva iz RS, četiri iz FBiH, a „ova tri, koja ne bi bili stranci, birala bi Parlamentarna skupština“.

– Mislim da je to dovoljno kredibilno. Ostalo je da partneri u FBiH izuče. Vjerujem da ovo nije nova konstrukcija i da će biti prihvaćeno – naveo je Dodik.

Nezvanično, kompromisni prijedlog rezultat je dogovora s liderom HDZ BiH Draganom Čovićem kome nikako ne odgovara da se još dvoje sudija bira u Predstavničkom domu FBiH, jer tamo nema snagu da utiče na izbor hrvatskog sudije. Ipak, još smo daleko od rešenja ovog problema.

Sve se desilo isti dan kada je Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora u BiH zaključilo da treba usvojiti zakon o sudovima BiH, ali i propise koji se odnose na Ustavni sud BiH u cilju reforme Ustavnog suda i regulisanja statusa međunarodnih sudija.

CRNADAK: SULUDA NAMJERA

Potpredsjednik PDP Igor Crnadak podsjeća da su sve političke partije iz RS postigle dogovor da se jedan od troje sudija Ustavnog suda BiH, kada odu stranci, bira u NSRS i da to treba biti zajednički stav pred razgovore na tu temu.

– I po sadašnjem rješenju NSRS i PFBiH biraju sudije Ustavnog suda, tako da je ovo što sada nudi SNSD čisti prenos nadležnosti i izdaja Republike Srpske. Odakle ideja SNSD da poklanja Trojci, HDZ i strancima ono što pripada Republici Srpskoj? To je suluda namjera iza koje se krije lični interes i šteta za Republiku Srpsku i zato mora biti zaustavljena – kaže Crnadak za Srpskainfo.

CATEGORIES
Share This