Da li vlasti Srpske pozivajući se na Kurtijeve izbore priznaju tkz. Kosovo?!

Da li vlasti Srpske pozivajući se na Kurtijeve izbore priznaju tkz. Kosovo?!

„Poređenjem situacije sa sjeverom Kosmeta kad je riječ o lokalnim izborima pojedini predstavnici vlasti u Republici Srpskoj šalju dvije ključne poruke: da kritikuju odluku predstavnika Srba sa Kosmeta i vlasti u Beogradu da ne učestvuju na lažnim, nedemokratskim i nepravnim izborima koje je nasilno pokušao da organizuje Aljbin Kurti.

Na taj način, svjesno ili ne, ti predstavnici vlasti u Srpskoj podržavaju Kurtija. Takođe, da ustavno-pravni poredak Republike Srpske, koja je do sad formalno-pravno bila država u državi, odnosno konfederalna jedinica u konfederalnoj BiH, svode na zajednicu srpskih opština u BiH koja tek treba da se konstituiše“.

Ovo je rekao Milko Grmuša, potpredsjednik PDP, ističući da je potpuno neprihvatljivo upoređivanje trenutnog statusa srpskih opština na Kosmetu sa pozicijom Republike Srpske.

– Iz vlasti nas godinama ubjeđuju da je Srpska snažna, autonomna i kapacitirana da donosi samostalno svoje odluke i da ih izvršava. Ovim posljednjim najavama pojedinih predstavnika vlasti u Srpskoj oni sve to ne samo da negiraju, već i poručuju da neko drugi na teritoriji Republike Srpske može silom da sprovede izbore i da dovede na vlast ljude bez izbornog legitimiteta.

To je de facto i de iure priznanje da oni ne žele uopšte da štite ustavno-pravni poredak u Srpskoj i da očigledno imaju dogovor sa nekim ko ne želi nikakvog dobra ni Srpskoj niti njenom narodu – kaže Grmuša.

A ako bilo ko iz opozicije u Srpskoj radi bilo šta što je suprotno Ustavu i zakonima Srpske, dodaje Grmuša, osnovna obaveza vlasti jeste da procesuira odmah te ljude zbog više krivičnih djela kojima se narušava ustavno-pravni poredak u zemlji.

– Ako to ne čine, onda opet imaju dogovor sa nekim ko ne želi dobro Srpskoj – poručuje.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This