Bećirović odgovorio na „mirno razdruživanje“: Zvaničnici u Republici Srpskoj nikad neće imati sagovornika za takvu inicijativu

Bećirović odgovorio na „mirno razdruživanje“: Zvaničnici u Republici Srpskoj nikad neće imati sagovornika za takvu inicijativu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović reagovao je na najave predsjednika RS Milorada Dodika o mirnom razdruživanju Srpske sa Federacijom BiH.

Uodgovoru na inicijative zvaničnika iz RS, Bećirović je poručio kako Bosna i Hercegovina nije nastala „udruživanjem“ u Dejtonu.

– Organi RS nikada neće imati sagovornika za „mirno razdruživanje“ niti bilo kakvo drugo „razdruživanje“, jer niko nema pravo ni pomisliti da razgovara o podjeli i uništenju BiH. Bosna i Hercegovina nije nastala „udruživanjem“ u Dejtonu. Kontinuitet BiH precizno je normiran odredbama međunarodnog i nacionalnog prava. Bosne i Hercegovine je bilo i prije i poslije Dejtona, a entiteti nisu ni postojali prije Dejtona i bez njega ne mogu ni postojati – navodi Bećirović.

On kaže da institucije Bosne i Hercegovine i međunarodne zajednice imaju jasne obaveze u pogledu zaštite mira i ustavnog poretka.

– Svi koji nasrnu na državu biće prije ili kasnije poraženi. Zagovornici te politike moraju znati da se rušenje ustavnog poretka kažnjava dugogodišnjom kaznom zatvora – naveo je Bećirović, piše Klix.

On je inicijative iz Republike Srpske nazvao – skandaloznim.

– Nijedan odgovoran zvaničnik ne smije ni na pisarnici zaprimiti nikakav papir o tzv. „sporazumu o razdruživanju entiteta RS i FBiH“. Na takav skandalozni papir ne smiju odgovarati politički zvaničnici. Na njega trebaju adekvatno reagovati nadležni pravosudni organi BiH, visoki predstavnik međunarodne zajednice i drugi međunarodni faktori koji garantuju Dejtonski mirovni sporazum – ističe Bećirović.

Agencije

CATEGORIES
Share This