U Ugljeviku održana pokazna vježba “Spasavanje na vodi 2024”: Jačanje kapaciteta civilne zaštite

U Ugljeviku održana pokazna vježba “Spasavanje na vodi 2024”: Jačanje kapaciteta civilne zaštite

U Ugljeviku je danas održana  pokazna vježba spasavanja na vodi, u sklopu projekta “Jačanje kapaciteta službi za zaštitu i spasavanje stanovništva na području opštine Ugljevik” koji finansira Evropska unija.

Na lokaciji korita rijeke Janje, most za Bogutovo Selo kod Ugljevika okupili su se pripadnici Teritorijelne vatrogasno spasilačke jednice opštine Ugljevik, Hitna medicinska služba Ugljevika, pripadnici Policijske stanice Ugljevik i zvaničnici ove podmajevičke opštine.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić izrazio je zadovoljstvo jer je iz godine u godinu unapređivan rad civilne zaštite i Teritorijelne vatrogasno spasilačke jedinice u ovoj opštini.

-Sjećamo se događaja i poplava iz 2014 godine koje smo imali na teritoriji naše opštine ali i u protekloj godini u jednom dijelu, i zato neprestano radimo na unapređenju i osposabljavanju civilne zaštite i Vatrogasne jedinice-rekao je Perić.

On je ocijenio dobar odnos opštine Ugljevik sa Civilnom zaštitom Republike Srpske.

-Jedan dio naših ljudi je prošao obuku i na današnjoj pokaznoj vježbi vidjelo se da su u poptunosti osposobljeni za ovaj posao-dodao je Perić i zahvalio svim učesnicima današnje vježbe.

PR menadžer Centra za promociju civilnog društva iz Sarajeva Iskra Tafro rekla je da je ova organizacija finansirala današnju pokaznu vježbu pod nazivom „Spasavanje na vodi 2024.“

-Čast nam je i zadovoljtsvo jer po drugi put radimo sa opštinom Ugljevik. Prvi put je to bilo kroz podršku pet opštinskih lokalnih zajednica u BiH za regiju Majevica i promociju turističkih sadržaja a drugi put se naša podrška ogleda što ćemo omogućiti zaštitu od poplava lokalnom stanovništvu u narednom periodu-rekla je Tafro.

Šef Odsjeka za poslove civilne zaštite opštinske uprave opštine Ugljevik Aleksandar Krstić rekao je da današnja  vježba „Spasavanje na vodi Ugljevik 2024“ predstavlja priliku za provjeru kapaciteta, obučenosti i opremljenosti službi zaštite i spasavanja opštine Ugljevik da reaguju u situacijama pojave rizika po život stanovništva koje ugroženo poplavama i bujičnim vodama.

-Danas su lokalne službe civilne zaštite i Teritorijalne vatrogasno spasilačke jedinice opštine Ugljevik dobile vrijednu opremu kako bi se efikasnije nosile sa nepogodama i adekvatno reagovale u situacijama koje ugrožavaju živote stanovnika pogođenih poplavama i bujičnim vodama. Evropska unija je finansirala nabavku opreme koja uključuje gumene čizme, kišna odijela i kišne kabanice, rukavice za zaštitu od hemikalija, naglavne lampe, taktičke opasače i komplete pojaseva za spasavanje u vrijednosti 7. 000 KM-dodao je Krstić.

Projekat „Jačanje kapaciteta lokalnih službi za zaštitu i spasavanje stanovništva ugroženog poplavama na području opštine Ugljevik“ dio je šireg programa Evropske unije pod nazivom  „EU za lokalne zajednice“, koji provodi Centar za promociju civilnog društva (CPCD) sa partnerskom organizacijom HELP.

CATEGORIES
Share This