Trebinje: Velika svetovasilijevska litija do Mrkonjića

Trebinje: Velika svetovasilijevska litija do Mrkonjića

Velika svetovasilijevska litija u kojoj je više stotina vjernika krenula je danas ispred Sabornog hrama Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju do manastira u Mrkonjićima, povodom proslave praznika Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog.

Litija u kojoj je mnogo mladih i djece krenula je ispred trebinjskog Sabornog hrama nakon molitve i blagoslova sveštenstva, a u manastir u Mrkonjićima treba da stigne do 18.00 časova na večernju službu.

Vjernici učestvuju u litiji do Mrkonjića, rodnom selu Svetog Vasilija Ostroškog kako bi zajedno proslavili praznik velikog svetitelja i čudotvorca i poklonili se moštima Svete Ane, majke Svetog Vasilija, čije se mošti nalaze u ovom manastiru.

Trebinjski sveštenik Velimir Kovač obrativši se vjernicima prije polaska rekao je da je ova litija hodočašće u čast i slavu Svetog Vasilija, zastupnika svih.

„Litija je uvijek molitveni hod i posvećivanje vremena Bogu i osvećivanje prostora kojim idemo, a važno je da ga završimo sa bogosluženjem“, rekao je otac Vladimir.

Trebinjac Saša Andrić, koji je u litiju krenuo sa suprugom i sinom Vasilijem, kaže da im to mnogo znači i da su ponijeli i dječija kolica ako se dječak umori da mogu da nastave sa tim svetim hodom do Mrkonjića.

Trebinjka Milica Ijačić, koja je u litiju krenula u invalidskim kolicima, rekla je da Sveti Vasilije bdi nad Hercegovinom kao jedna velika ljubav i da svi žele da budu dio ove lijepe litije.

Ona je podsjetila da je ovo prva litija nakon prethodne koja je išla do Mrkonjića prije nekoliko godina zbog odbrane svetinja u Crnoj Gori.

Vedrana Krstović je na ovaj sveti put prvi put krenula sa sinom, ističući da joj to mnogo znači.

„Krenula sam u litiju za svu oboljelu djecu jer želim da svi ozdrave, kao i da se zahvalim Svetom Vasiliju koji nas nikada ne ostavlja i da se poklonim moštima njegove majke, Svete Ane“, rekla je Krstovićeva.

Za poklonike je u povratku iz Mrkonjića obezbijeđen besplatan prevoz nakon večernje službe.

(Srna) Foto: Srna

CATEGORIES
Share This