Ističe rok: UIO BiH Srpskoj treba da uplati 30 miliona

Ističe rok: UIO BiH Srpskoj treba da uplati 30 miliona

Još jedan rok u kojem Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH treba da Srpskoj isplati 30 miliona maraka po osnovu pravosnažne presude uskoro ističe, a nadležne institucije ni u proteklih godinu dana nisu ništa uradile da Republika dobije novac koji joj pripada.

Na osnovu pravosnažne presude Suda BiH za izmirenje duga po osnovu raspodjele prihoda za 2009. i 2010. godinu, UIO je obavezan da isplati Republici Srpskoj oko 30 miliona KM sa kamatom.

Do sada je izvršenje tog rješenja Sud BiH prolongirao čak osam puta, pa je tako prema njihovom najnovijem rješenju rok pomjeren do 18. juna ove godine i do tada UIO treba da izmiri 30 miliona Vladi Republike Srpske.

Kako Glas Srpske saznaje, u nadležnim institucijama ništa nije urađeno da se ta presuda sprovede, tako da će vjerovatno već narednih dana Pravobranilaštvo BiH, kao pravni zastupnik UIO, ponovo zatražiti od Suda BiH prolongiranje sprovođenja pravosnažne presude.

U UIO su rekli da su u još ranije predložili rješenje navedenog problema, ali da o njemu nije zauzeo jasan stav Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje.

– S obzirom na to da je tužbeni zahtjev i predmetna presuda u uzročno-posljedičnoj vezi sa doznačavanjem više novca u korist FBiH i kašnjenja poravnanja za 2009. i 2010. godinu, novac potreban za ove namjene moguće je nadoknaditi iz tekućih sredstava sa Jedinstvenog računa koja pripadaju FBiH  – navedeno je u prijedlogu UIO BiH koji je upućen Upravnom odboru.

Novac bi, kako navode, u korist Vlade Republike Srpske UIO uplaćivao sukcesivno, odnosno na način da se svakog 11. u mjesecu od iznosa sredstava sa Jedinstvenog računa koji prema raspodjeli za taj mjesec pripada FBiH doznači na račun Vlade RS pet miliona KM i to do konačne isplate dosuđenog iznosa. Taj iznos novca bio bi umanjen za onaj dio koji je Republika Srpska prinudno zaplijenila sa depozitnih računa UIO.

– Nadalje, novac u visini iznosa prinudno zaplijenjenih sa depozitnih računa UIO bio bi prenesen na odgovarajuće račune UIO – navedeno je u prijedlogu UIO koji je otišao na adresu Upravnog odbora te institucije.

Ministarstvo finansija Republike Srpske je još prije šest godina, odnosno 2018. godine blokadom računa UIO naplatilo  4,7 miliona KM, dok ostatak novca, i pored pravosnažne presude, nije isplaćen jer Sud BiH u kontinuitetu odgađa dalje izvršenje pravosnažne presude.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This