Sve po ideji investitorovog sina: U Trebinju se gradi luksuzno naselje za evropske penzionere

Sve po ideji investitorovog sina: U Trebinju se gradi luksuzno naselje za evropske penzionere

Od fabrike kondoma nije bilo ništa, kao ni od rekonstrukcije pruge, gradnje sistema hidroelektrana. Gradnja aerodroma je na dugom štapu, od “Novog Trebinja” također nema ništa, ali to za vlast u RS nije razlog za pesimizam. Sve te neostvarene investicije trebao bi zamijeniti jednom novom još većom i skupljom. Vrijedna je 300 miliona maraka, zove se atraktivno – “Lion hill village” i biće luksuzno naselje za evropske penzionere.

Gradnja na jesen

Za realizaciju projekta vrijednog 300 miliona maraka zainteresovan je lično predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Zato je u inače gustom rasporedu našao dovoljno vremena da prisustvuje potpisivanju ugovora o prodaji zemljišta – svečanom činu koji je uslijedio početkom mjeseca.

“Ova vrsta rezidencijalnog turizma i ovaj projekat je upravo usmjeren za penzionere srednjeg i višeg staleža iz zemalja EU, ali i zemalja Ruske Federacije i drugih zemalja koji bi provodili više od 200 dana na području grada Trebinja, na području Republike Srpske. Ovim projektom je planirana izgradnja znatnog broja stanova”, rekao je ranije Denis Šulić, ministar trgovine i turizma RS.

Slovom i brojem 2020. stambenih jedinica uz poslovne prostore, hotel, tržni centar i medicinske objekte. Gradnja bi trebala početi na jesen naredne godine, a sve po ideji investitorovog sina.

“Kaže on meni ‘tata zašto mi ne bi nešto ovdje napravili’, kažem ja, ‘sine, ajde napravi projekat neki, daj mi ideju, pa da razmotrimo’”, istaknuo je Miloš Andrić, direktor kompanija Brova Holding i Brova Group iz Norveške

Sve se “krčkalo” godinu dana unutar kojih je ostvaren i kontakt sa Vladom Republike Srpske koja je nedavno projekat proglasila posebno značajnim za razvoj Trebinja i Hercegovine. Investitor je inače porijeklom baš iz tog kraja, što je čini se, samo po sebi dovoljna garancija.

“Pazite, ja sam iz tog kraja, ja cijenim svoje ime. Mi želimo nešto uraditi i ono što počnemo, to završimo tako i sa ovim, mi – ja neću garantovati da ćemo napraviti svih 2200 stanova. Ali prva faza koja je 700 je 100% sigurna da počinje sljedeće godine, jer će se to raditi u tri faze”, rekao je Andrić.

“Lion hill village” je misterija

Sve treba da nikne na zemljištu vrijednom gotovo milion maraka na lokaciji Gorica 2 uz magistralu prema Bileći. Rok za završetak gradnje je sedam godina. I sve zvuči idealno dok se ne “zagrebe” po površini. Ispod se krije misterija o ulagaču milionskih sredstava koji nema niti web prezentaciju, niti evidentirane prihode u prethodnom periodu.

“Oni podaci do kojih sam ja uspjela da dođem govore da postoji Brova holding, ne može na internetu da se nađe nešto posebno o toj kompaniji, a ono što sam dobila iz poslovnih podataka norveških vlasti da je Brova Holding u stečaju, da ima dugovanja oko 800 hiljada evra”, rekla je Milanka Kovačević, urednica direktportal.com.

Brova Holding je, prema podacima dostupnim na internetu registrovana u norveškom Haslumu na adresi u naselju sa porodičnim kućama. Ta firma u Trebinju je registrovala Nugo holding, firmu koja je nosilac atraktivnog projekta. Ugovor o kupoprodaji zemljišta sa ministrom trgovine Republike Srpske potpisao je direktor Nugo holdinga Jovan Andrić. Ovo ime povezuje se sa policijskim izvještajima iz 2010. kada je Jovan Andić, vozač kola hitne pomoći uhapšen zbog prevoženja 29 kilograma skanka u sanitetu. Na ovo posebno ukazuje narodni poslanik koji dolazi iz grada na jugu.

“Zanimljivo da su za direktora tog preduzeća koje navodno treba da bude investitor postavili vozača hitne pomoći koji je prije 10-ak godina hapšen u akciji policije zbog trgovine narkoticima što govori o ozbiljnosti te investicije”, istaknuo je Nebojša Vukanović.

Inače projekat “Lion hill village” je misterija o kojem nema nikakvih detalja. Vlastik “Brova holdinga” iz Norveške Miloš Andić je prvo pristao, a potom odustao od izjave za N1 o projektu tvrdeći kako nema namjeru da se pravda, ali najavljujući kako će za kratko vrijeme objaviti “paket informacija koji je relevantan”.

(TIP/Izvor: N1/Autor: Mladen Vujinović)

CATEGORIES
Share This