Studentski dom u Bijeljini još jedno vladino propalo obećanje

Studentski dom u Bijeljini još jedno vladino propalo obećanje

Na četiri državna fakulteta Pedagoškom, Pravnom, Poljoprivrednom i Fakultetu poslovne ekonomije u Bijeljini  studira oko 1.200 studenata. Od toga pola dolazi sa strane, a 30 odsto čine mladi iz Srbije. Apsolventi Maja iz Brčkog i Andrija iz Loznice studiranje su proveli maštajući o smještaju u studentskom domu.

„Za ove četiri godine sam zbog nekih različitih okolnosti, daljine od fakulteta promijenila 3 smještaja sad živim u trećem stanu. Moji troškovi na mjesečnom nivou  su sigurno između 300-350 KM samo kirija i režije.“, priča Maja.

Andrija, student prava iz Loznice, dodaje da bi dom značio za sve od studenata,  univerziteta do grada Bijeljne.

Za to iskustvo studenti bijeljinskih fakulteta ostaju uskraćeni. Oni koji dolaze izdaleka primorani su na plaćanje skupih kirija, režija i svih drugih troškova života koji su svakim danom sve skuplji. Alternativa je Đački dom, ali kapaciteti su ograničeni. Svake školske godine potrebna je posebna dozvola Ministarstva za smještaj studenata. U domu na prvom mjestu borave srednjoškolci, pa su njima prilagođena pravila, što dodatno otežava boravak studenatima u ovom skromnom smještaju.

Bijeljina je drugi po veličini grad u Republici Srpskoj i jedini u okviru Univerziteta u Istočnom Sarajevu koji nema regulisano pitanje studentskog smještaja.

Vesna Petrović, dekan Fakulteta poslovne ekonomije u Bijeljini kaže da gdje god idu na promociju fakulteta po srednjim školama u regiji dobijaju isto pitanje: „Da li postoji mogućnost za studentski smještaj?“, naglašava da bi se postojanje doma odrazilo na povećanje broj upisanih studenata.

Apeli, molbe, zahtjevi za neophodnu gradnju studentskog doma stizali su na adresu vlasti Republike Srpske. Zadnje obećanje studentima dao je predsjednik Milorad Dodik- lično u februaru prošle godine.

Podsjetimo da je ranije 2020. godine Milorad Dodik potpisao sporazum o projektima u Bijeljini sa tadašnjim gradonačelnikom Mićom Mićićem. Izgradnja studentskog doma bila je projekat pod rednim brojem 5.

Nakon Mićićevog poraza, predsjednik Vlade Radovan Višković rekao je da će se svi projekti bez obzira na to realizovati, jer je to obaveza Vlade Republike Srpske prema Bijeljini i bivšem gradonačelniku. Od tada sa republičkog nivoa ni riječi više o ovoj temi.

Grad Bijeljina je izgradnju studentskog doma kandidovao kao projekat od javnog interesa. Napravljeno je idejno rješenje. Obezbijeđena lokacija. Sve poslato nadležnom Ministarstvu za visoko obrazovanje.

„Mi smo se po tom pitanju obratili Ministarstvu za visoko obrazovanje, jer je to njihova zakonska nadležnost. To se sve dogodilo u drugoj polovini prošle godine. Devet mjeseci nakon toga dobili smo samo jedan šturi odgovor Ministarstva koje je napisalo da oni analiziraju potrebu opravdanosti izgradnje studentskog centra u Bijeljini.“ , rekao je Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine.

Dalibor Stević, dekan Pedagoškog fakulteta u Bijeljini kaže da je deplasirano pričati u 21. vijeku o potrebi izgradnje studentskog doma. Zašto je republička vlast okrenula leđa ovom projektu od opšteg interesa? Zbog čega se traže izgovori za nerad?

Bijeljina je prepuštena sama sebi, a gradonačelnik Ljubiša Petrović naglašava da je opredjeljenost grada da ukoliko ne bude pomoći Vlade da je grad spreman da sam nastavi naprijed u izgradnju studentskog doma.

Izgradnja bi prema idejnom projektu koštala oko 20.000.000 KM.

Ako predsjednik Republike Srpske zaista brine o potrebama mladih i njihovom ostanku u Srpskoj mogao bi da odvoji koji milion iz svog budžeta teškog 56.000.000 KM za potrebe ove populacije u Bijeljini

BNBN FOTO BN

CATEGORIES
Share This