Stranačke kolege stale u odbranu Obrena Petrovića

Stranačke kolege stale u odbranu Obrena Petrovića

Nastavljeno je suđenje bivšem gradonačelniku Doboja Obrenu Petroviću i tadašnjem šefu Odsjeka Civilne zaštite ovog grada. Kao svjedoci odbrane pozvani su Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH, i Savo Minić, sadašnji ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

– Imali smo poplave nesagledivih razmjera,koje su zahvatie 48 posto stanovništva, kazla je Željka Cvijanović, koja je tada bila predsjednik Vlade Republike Srpske.

Dodala je da su pratili prognozu i vodostaj, ali tako nešto nije moglo da se predvidi. Šteta od poplava iznosila je oko 2,4 milijarde maraka, kazala je Cvijanović.

„Dan prije niko nije znao da će doći do poplave tih razmjera. Ja sam imala komunikaciju sa republičkim i lokalnim vlastima, kao i hidrometeorološkim zavodom. 15. maja smo imali sjedicu Vlade, ja sam odlučila da u Doboj pošaljem ministra unutrašnjih poslova, a zatim i ministra zdravlja i ministra prosvjete, ali i svog pomoćnika, generala Momira Zeca koji je bio u penziji. Oni su direktno komunicirali sa nama. Doboj je uradio sve što je bilo moguće, angažovali su sva materijalno tehnička sredstva i ljudske resurse i donijeli odluku o vanrednoj situaciji. Poplave se nisu mogle predvidjeti“, kazala je Cvijanović u Sudu tokom saslušanja.

Treba podsjetiti da je Željka Cvijanović u vrijeme velikih poplava 2014. godine svu odgovornost, zajedno sa tadašnjim predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, prebacivala na lokalne strukture vlasti koje su u to vrijeme bile iz SDS.

Zbog toga je imenovala povjernika za Doboj generala Momoira Zeca, suspendujući rad lokalnih organa vlasti, tvrdeći da nisu ništa preduzeli na zaštiti stanovništva.

Iako su tada prijetili tužbama protiv Petrovića, koji je bio gradonačelnik, danas je svjedok odbrane, i hvali njegov rad, jer on više nije u SDS-u nego je kompletan odbor „prevukao“ u SNSD.

Kao svjedok odbrane pozvan je i sadašnji ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Savo Minić, koji je tada bio načelnik Šamca, koji je takođe bio pogođen poplavama. Minić je kazao da je komunicirao sa načelnicima Doboja i Modriče, a da je Šamac poplavljen 16. maja.

„Čuo sam se sa načelnicima 14. maja , rekao sam Petroviću da ćemo se čuti ujutro. Kada sam ga nazvao, rekao mi je da ovo neće biti dobro i da vreće i nasipi neće biti dovoljni. Kasnije je komunikacija prekinuta i neko nam je naveče rekao da je Doboj poplavljen. Bilo nam je lakše da se spremimo, jer smo znali da dolazi taj talas“, rekao je Minić.

Odbrana je kao svjedoka pozvala i Mihajla Stevanovića, koji je u vrijeme poplava bio pomoćnik ministra poljoprivrede, u oblasti hidrologije. Stevanović je kazao da nisu imali automatske hidrološke stanice, i da su vodostaj mjerili dok se moglo prići mjernoj letvi.

– U 13 časova 14. maja vodostaj Bosne iznosio je tri metra i tada smo počeli sa češćim očitavanjem dok se moglo prići letvi. Bosna je uveče prešla nivo vanredne odbrane od poplava, što znači da su je nasipi i dalje držali u koritu. Nakon povlačenja vode, nasli smo tragove, nivo je iznosio 720 cm. Nismo raspolagali prognostičkim modelima za rano upozoravanje od poplava, a rijeka Bosna nije imala ni jedne akumulacione stanice“, istakao je Stevanović.

Svjedoci su bili saglasni u tvrdnji da se poplava nije mogla predvidjeti jer je plavni talas iz pravca Federacije BiH došao velikom brzinom.

Dobojsko Okružno tužilaštvo Petrovića i Vidakovića tereti za izazivanje opšte opasnosti tokom poplava u maju 2014. godine, u kojima je nastradalo 11 ljudi i pričinjena velika materijalna šteta.

Naredno ročište zakazano je za 11. jun.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This