Radnici RiTE Gacko poslali poruku sa zbora: “Ili vraćanje Kolektivnog ugovora ili ulica!”

Radnici RiTE Gacko poslali poruku sa zbora: “Ili vraćanje Kolektivnog ugovora ili ulica!”

U prisustvu velikog broja radnika najvećeg proizvođača električne energije u Republici Srpskoj u RiTE Gacko je održan zbor na kome je predsjednik Sindikata RiTE Gacko Željko Tepavčević govorio o posledicama jednostranog otkazivanja Kolektivnog ugovora od strane v.d direktora Elektroprivrede Republike Srpske Luke Petrovića, ističući da bi nametanje Pravilnika značilo i ukidanje brojnih uvećanja kada je obračun plate u pitanju (na osnovu radnog staža, noćnog rada, rada praznikom i sl.).

Rekao je da je Kolektivni ugovor u Elektroprivredi ono što je Ustav u državi i da veliki broj radnika na skupovima širom RS uliva nadu da će se radnici zajedno sa predstavnicima Sindikalnih organizacija izboriti za svoja prava.

Dodao je da radnici ne smiju biti “trošak” već plaćeni po zasluzi obzirom na stopu inflacije koja samo u poslednje dvije godine iznosi vrtoglavih 20%.Koristiće sva zakonska prava, a ako ne naiđe na razumijevanje menadžmenta ne isključuju ni soluciju traženja radničkih prava na ulici.

Takođe prioritet je čuvanje radnih mjesta, prije svih u Društvenom standardu, Obezbjeđenju i Higjenskoj službi (oko 250 radnika RiTE Gacko). Očekuju sastanak sa upravom ERS-a, i poziva na jedinstvo u nadi da će izaći u susret zaključcima sa zborova i sastanka iz Banja Luke održanog nedavno, a gdje je prisustvovalo preko 170 sindikalnih povjerenika.

Kroz Staru Hercegovinu

CATEGORIES
Share This