Prvi slučaj afričke kuge svinja otkriven u selu Zabrežje

Prvi slučaj afričke kuge svinja otkriven u selu Zabrežje

– Prvi slučaj afričke kuge svinja na području opštine Rogatica potvrđen je na porodičnom imanju u selu Zabrežje, izjavila je Srni opštinski veterinarski inspektor Mladenka Kariklić.

Kariklićeva je pojasnila da je riječ o jednom žarištu na kome su uginule dvije svinje, da je izvršena neophodna sanacija i obaviješteno nadležno ministarstvo koje je donijelo rješenje da se domaćinstvo smatra zaraženim.

„Životinje su nabavljene u maju, a izvor zaraze ne može se sa sigurnošću utvrditi“, rekla je Kariklićeva.

Ona je istakla da su preduzete sve neophodne mjere kako bi se spriječilo širenje zaraze, a jedna od njih je popis svih životinja na zaraženom području u prečniku od tri kilometra i u ugroženom krugu 10 kilometara od žarišta.

Veterinarske stanice obilježavaju životinje i vrše njihov popis u saradnji sa inspektorom kako bi se zajednički preduzele mjere zaštite od širenja zaraze, utvrdili zadaci svih subjekata u lokalnoj zajednici, te bila nabavljena potrebna oprema i dezinfekciona sredstva.

U opštini Rogatici su već održani sastanci lokalnog kriznog štaba sa predstavnicima Lovačkog udruženja „Rogatica“, Policijske stanice, Šumskog gazdinstva „Sjemeć“ i mjesnih zajednica koji su upoznati o preduzimanju neophodnih mjera zaštite od širenja afričke kuge svinja, saopšteno je iz lokalne uprave.

Glas Srpske

CATEGORIES
Share This