Pashalno večernje u ugljevičkom hramu: VASKRS SRCA „UŽARIO“

Pashalno večernje u ugljevičkom hramu: VASKRS SRCA „UŽARIO“

U ugljevičkom Hramu Svete Petke Paraskeve služeno je Pashalno večernje nakon čega su vjernici pošli u ophod oko hrama.

Održana je Izložba najljepše našaranih jaja koja su 35 mališana uljepšala u Vaskršnjoj radionici čiji je organizator Crkvena opština Ugljevik i Kolo srpskih sestara “Sveta Marija Magdalina” koja djeluje pri ugljevičkom hramu a pod pokroviteljstvom opštine Ugljevik.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić dodijelio je tri nagrade po 100 KM učesnicima radionice koji su izvučeni žrijebom.

Protojerej Aleksandar Tešić, starješina hrama, pozdravio je vjernike tradicionalnim pozdravom Hristos Vaskrse.

-Evo dana koji stvori Gospod da se radujemo i veselimo u njemu. Mi smo se za ovaj dan spremali 40 dana postom i molitvom da bi što dostojnije dočekali praznik vaskrsenja Hristovog-rekao je Tešić.

Hristos je vaskrsao, poručio je Tešić, te je svima otvorio mogućnost vječnoga života.

-Jedino što je potrebno jeste da budemo dobri ljudi. Molimo se vaskrslom Hristu Gospodu da nas učini vrijednim djelateljima Njegovih svetih zapovjesti ne samo slušaocima nego i tvoriocima Njegovog Svetog Jevanđelja da na svim životnim putevima našim tvorimo volju Oca našeg nebeskog-rekao je Tešić.

Zajedno sa brojnim Ugljevičanima Pashalnem večernjem prisustvovao je načelnik Vasilije Perić koji je monaštvu i sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve, građanima Podmajevice, Republike Srpske i onima u rasejanju čestitao Vaskrs.

-Obilježavajući ovaj naš najradosniji praznik želim vam od svega srca da vam Gospod podari mir u vašim dušama, sreću, lični i porodični uspjeh i radost na svakom koraku radosnim riječima Hristos vaskrse-poručio je Perić.

Samo složni, istakao je Perić, Srbi se mogu oduprijeti najvećim izazovima koji su pred svakim lično, porodično i nacionalno.

-Naš Ugljevik je pun radosti, sreće i veselja, dječice u narodnim nošnjama koja baštine našu tradiciju, običaje a u srcu i duši im je usađena vjera Hristova koju na naljepši način njeguju i prezentuju-rekao je Perić.

U hramovonoj porti održan je bogat kulturno-umjetnički program u izvedbi tri ansambla Kulturno-umjetničkog društva “Rudar” iz Ugljevika.

CATEGORIES
Share This