Od 142 načelnika u BiH samo su dva mlađa od 30 godina

Od 142 načelnika u BiH samo su dva mlađa od 30 godina

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini biće održani 6. oktobra 2024. godine, odlučila je Centralna izborna komisija BiH. Izbori se raspisuju za 58 opštinskih vijeća u Federaciji BiH, 53 skupštine opština u Republici Srpskoj, 111 načelnika opština u BiH, 21 gradsko vijeće u Federaciji BiH, 10 skupština gradova u Republici Srpskoj, 32 gradonačelnika u BiH i Skupštinu Brčko Distrikta.

Rok za prijavu kandidata je od 26. juna do 8. jula i tek tada će biti poznato koliko su mladi zainteresovani za učešće u procesima donošenja odluka.

Prema podacima o broju kandidata mlađih od 30 godina na posljednjim lokalnim izborima, održanim prije četiri godine, oni su itekako željeli aktivno se uključiti u kreiranje politika koje će im u konačnici omogućiti bolji život i perspektivu ostanka u domovini.

Zašto birači zaobilaze kandidate mlađe od 30 godina?

Dakle, među kandidatima je bilo skoro 24 posto mlađih od 30 godina. Međutim, procenat onih koji su dobili povjerenje glasača bio je znatno manji, te je iznosio oko 12,8 posto od ukupnog broja izabranih. Preciznije, od ukupno 3.319 mandata oni su dobili tek 425.

Među 142 načelnika samo dva su iz kategorije mladih.

Kada govorimo o mladima mislimo na osobe mlađe od 30 godina, jer tako su podijeljeni u statistikama i izvještajima CIK-a.

Od ukupno 518 zvaničnika koji su birani 2022. godine, njima je pripalo samo 37 mandata, što je oko 7,1 posto. Ipak, to je bio porast od oko dva posto u odnosu na izbore koji su održani četiri godine ranije, a čije rezultate ćemo analizirati u nastavku.

Niko mlađi od 30 godina nije izabran u državno predsjedništvo, niti u Parlamentarnu skupštinu BiH iako je bilo 85 kandidata iz ove starosne grupe.

U Narodnu skupštinu Republike Srpske, koju čine 83 poslanika,  ušlo je četvero mladih, a u Predstavnički dom Parlamenta FBiH petero od ukupno 98 članova.

Nešto bolji uspjeh mladi su postigli u kantonalnim skupštinama, gdje su dobili 18 od 289 poslaničkih pozicija.

(Fokus)
CATEGORIES
Share This