Odobreno dodatnih 4,17 miliona KM za lokalne izbore

Odobreno dodatnih 4,17 miliona KM za lokalne izbore

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine danas je na osnovu zahtjeva Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine odobrilo dodatna finansijska sredstva u iznosu od 4.173.000 KM za provođenje Lokalnih izbora u BiH zakazanih za 06.10.2024. godine.

Sredstva će biti raspoloživa nakon što Centralna izborna komisija BiH dostavi Ministarstvu finansija i trezora BiH operativni plan troškova.

„Tražena dodatna sredstva su uglavnom planirana za troškove angažovanja dodatnog osoblja te njihovu edukaciju kao i za logističke troškove u vezi izbornih tehnologija“, saopšteno je iz CIK-a.

Podsjećaju da za aktivnosti koje provodi Centralna izborna komisija BiH već je odobreno 7.410.000 KM koliko je Centralna izborna komisija BiH prvobitno tražila.

„Nakon stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine Centralna izborna komisija BiH je posebnim zahtjevom tražila dodatnih 4.173.000 KM koja su danas i odobrena“, dodaju iz CIK-a.

Osim navedenih finansijskih sredstava treba dodati da će i opštine/gradovi imati oko 7.500.000 KM troškova, od čega najveći iznos ide za naknade članovima biračkih odbora. Tako da će na osnovu procjena Lokalni izbori 2024. godine koštati oko 19.000.000 KM.

(BN)

CATEGORIES
Share This