Načelnik opštine Ljubinje Stevo Drapić i direktor Karitas Švajcarske u BiH Daniel Bronkal potpisali Memorandum o saradnji

Načelnik opštine Ljubinje Stevo Drapić i direktor Karitas Švajcarske u BiH Daniel Bronkal potpisali Memorandum o saradnji

Načelnik opštine Ljubinje Stevo Drapić i direktor Karitas Švajcarske u BiH Daniel Bronkal potpisali su danas u Mostaru Memorandum o saradnji u okviru projekta „Promocija inkluzivnog razvoja ruralnih područja kroz sistemsku tranziciju u Bosni i Hercegovini“ – RAST (2022.-2025. godine).

Memorandum su, pored načelnika Ljubinja, potpisali i načelnici i gradonačelnici još 6 hercegovačkih opština/gradova: Konjic, Jablanica, Prozor-Rama, Mostar, Stolac i Trebinje.

„U razdoblju od 2022. do 2025. godine u ovih sedam opština biće investirano oko 2 miliona švajcarskih franaka. Možda ovaj iznos zvuči kao mnogo, ali kada se rasporedi na sedam opština veći je naglasak na kvalitetu nego na kvantitetu. Nije nam cilj samo kreirati radna mjesta, nego sveukupno unaprijediti odnos između lokalnih samouprava, opština i gradova i građana te poboljšati kvalitetu života u ovim lokalnim zajednicama.“ – rekao je direktor Karitasa Švajcarske u BiH Daniel Bronkal.


Načelnik Opštine Ljubinje Stevo Drapić je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da danas potpisuje Memorandum o saradnji sa direktorom Karitasa Švajcarske u BiH i izrazio zahvalnost na tome što je opština Ljubinje odabrana za učešće u ovom projektu.

„Siguran sam da je ovo početak dugoročne saradnje sa Karitasom. Naši se ciljevi u mnogo čemu poklapaju i ima puno toga na čemu možemo zajedno da radimo počevši od turizma, obnovljivih izvora energije pa do kreiranja prilika i otvaranja novih radnih mjesta u Ljubinju.

U prvoj fazi ovog projekta stoji nam na raspolaganju 100.000 KM, od čega će učešće opštine biti 50%. Nakon utvrđivanja kriterijuma i nakon što prođemo odgovarajuće obuke i treninge izabraćemo onaj projekat koji će u najvećoj mjeri, na jedan sistematičan način, unaprijediti poslovno okruženje i uspostaviti bolju saradnju između opštinske uprave, lokalne samouprave, privrednog sektora i građana moje opštine.“ – istakao je načelnik Drapić

Projekat „Promocija inkluzivnog razvoja ruralnih područja kroz sistemsku tranziciju u Bosni i Hercegovini“ – RAST (2022.-2025. godine) implementira Karitas Švajcarske s partnerskom organizacijom Udruženje za preduzetništvo i posao LiNK Mostar, a finansiraju vlade Lihtenštajna i Švajcarske.

Opština Ljubinje

CATEGORIES
Share This