Cilj aerodroma – riješiti problem naplate takse i povećati broj putnika

Cilj aerodroma – riješiti problem naplate takse i povećati broj putnika

Posljednja napuštanja aviokompanija i smanjenje broja letova sa pojedinih aerodroma u BiH, doveli su za isti sto predstavnike svih aerodroma u BiH, Direkcije za civilno vazuhoplovstvo i ministra komunikacija i transporta u Savjetu ministara.

Razgovarano je i o mogućnostima smanjenja takse koju plaća operator aviona po prevezenom putniku, prenosi RTRS.

Konkretni prijedlozi se očekuju do 5. septembra.

Cilj je svima isti – povećanje broja putnika, jer tako se pomaže i poslovanju aerodroma, ali i privredi. Međutim, tu su i barijere, među kojima se postavlja i pitanje taksi.

– Mi razumijemo da cijeli svijet funkcioniše u smislu naplata određenih taksi, mi nismo protiv toga, ali u svakom slučaju moramo gledati interese koji nam dovode do toga da imamo veći broj putnika – naglasila je Natalija Trivić, direktorka Aerodroma Repuplike Srpske.

– Imamo određene barijere u smislu administrativnih taksi – dodao je Ibrica Berberović, izvršni direktor aerodroma Mostar.

Iz Direkcije za civilno vazduhoplovstvo ističu da su spremni za razgovore, ali ne po svaku cijenu.

– Ukidanje nije moguće, ići ćemo na smanjenje, zavisno od toka pregovora. To znači moraćemo napraviti procjenu šta dobijamo ukidanjem takse, da li su takse pravi razlog odustajanja kompanija. Јa lično mislim da nisu, ali tu smo da pregovaramo – naveo je Čedomir Šušnjar, direktor Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH.

– Ono što moramo sada uraditi je postaviti tako parametre u našoj infrastrukturi za zračni promet da okrenemo trend odlaska kompanija i da povećamo broj putnika na svim aerodromima – istakao je Edin Forto, ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara.

Da će se u što skorije vrijeme naći adekvatna rješenja nadaju se u tuzlanskom aerodromu koji je i najviše pogodilo otkazivanje letova niskobudžetnih kompanija.

– Ono što je interes aerodroma Tuzla da se broj putnika što više povećava i da služimo interesu šire društvene zajednice, nadam se da će u narednom periodu naći način da se ovo prevaziđe – smatra DŽevad Halilčević, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

– Nastavljamo razgovore uz međusobno i razumijevanje i na kraju krajeva da postignemo cilj – istakao je Elvedin Begić, izvršni direktor za saobraćaj Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

A cilj je da se pokušaju riješiti problemi i trend otkazivanja i smanjenja letova okrene u pravcu povećanja broja putnika.

SrpskaCafe

CATEGORIES
Share This