Zlatibor: KUD “14. Februar” zablistao na najvećoj smorti folklora u regionu! (FOTO)

Zlatibor: KUD “14. Februar” zablistao na najvećoj smorti folklora u regionu! (FOTO)

Zablistao je KUD “14. Februar” na 12. po redu Međunarodnom festivalu folklora na Zlatiboru. To je jedna od navećih manifetacija u jugoistočnoj Evropi.  I na takvim manifestacijama čast je nastupiti, predstaviti sebe, svoje mjesto, svoj grad, svoj rad. Tako je bilo i ove godine, pa se mora odati priznanje članovima KUD-a “14. februar” na zalaganju, trudu, radu i svemu prikazanom na očuvanje tradicije i običaja.

 

– Mi iskreno više i ne borjimo, jer od 2017. godine svake godine učestvujemo na festivalu foklora na Zlatiboru, kao na najprestižnijem festival ovog tipa, na ovim prostorima. Ove godine nastupilo je 51 kulturno-umjetničko društvo, mi smo jedno od njih i veoma nas raduje što smo ovdje, i naravno ponosni smo i na svoju igru i na svoje učešće svake godine. Ove godine smo igrali igre iz Crne trave. Naš koreograf i predsjednik društva, Dragan Kavić je pripremio ovu koreografiju specijalno za ovu priliku. Ja mislim das mo mi dobro odigrali, das mo na najbolji mogući način prezentovali i svoj grad i svoju mjesnu zajednicu i naravno Republiku Srpsku -kaže Tanja Slavnić, članica društva.

Važno je reći da je članovima KUD-a “14. februar”  Zlatibor omiljena destinacija. Prilika je to da se pokažemo u najboljem mogućem svjetlu, da predstavimo naš rad, da razmijenimo iskustva sa drugim folklornim sekcijama i društvima. Tako je bilo i ove godine, zbori nam to  član veternaske sekcije KUD-a Saša Dugalić

Što se tiče samog nastupa mi smo veoma zadovoljni. To je još jedan naš nastup u nizu ovdje na Zlatiboru, i nadam se da su i domaćini zadovoljni sa nama. Jas am inače Saša Dugalić i nastupam u KUD-u neke 4 godine. Što se tiče opet samog KUD-a, imamo stvarno dosta nastupa. Putujemo stvarno na sve strane, ali jedan od nastupa koji bi mi izdvojili bi sigurno bio Zlatibor, tu su još  Budva i Ohrid. Večeras smo zadovoljni, mada znate kako kažu, uvijek može bolje, mada naš nastup sam po sebi, koreografija i koreograf  koji je pripremio sve to, vjerujte mi smo sami sobom zadovoljni. Inače u KUD-u je moram to reći sve više omladine, oni se lijepo uklapaju u cijelu priču sa nama veteranima, jedna smo cjelina, moram to reći., kaže Saša Dugalić.

Inače KUD „14. februar“ bio je smejšten u hotelu Beli Bor. Domaćini su se zaista potrudili da smještaj bude udoban i prilagođen potrebama kulturno-umjetničkog društva.. Pored nastupa  na festivalu poseban ugođaj cijeloj manifestaciji doprinosi svečani bal na kojem se okupe sva kulturno umjetnička društva iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Austrije, Slovenije, Republike Srpske i Federacije BiH.

51 društvo sa gotovo 1300 učlesnika. Bude to svečanost  za pamćenje, o kojoj se, kako nam rekoše domaćini, priča narednih godinu dana. I o Zlatiboru uvijek ima šta da se nanovo ispriča. Naime opštepoznato je da je upravo  Zlatibor jedna od najpoželjnijih i naposjećenijih turističkih destinacija u regionu. Tu su zlatiborsko jezero, Gold gondola, Dino park, Stopića pećina, etno selo Sirogojno… Ipak posebnu draž Zlatiboru daje poznata zlatiborska pijaca, koju smo i ovoga puta posjetili uvjerivši se da su Banjalučani dosta česti i kako nam rekoše uvijek doborodošli i dragi gosti.

– Na mom štandu možete pronaći mladi kajmak, svježe sireve, punomasni sir, kozji sir. Imamo sve vrste mliječnih proizvoda, svaki dan imamo svježu robu, taze, a cijene su, pa koliko ko ima para, cijene su solidne, prihvatljive – kaže Miloš koji nam reče da Banjalučani dosta često kupuju kod njega i da su kako kaže odlični gosti. Rame uz rame sa Makedoncima.

Pored mliječnih, Zlatibor je nadaleko čuven po suhomesnatim proizvodima. I sve je kako kažu naši domaćini ovdje domaće i prvoklasno.

– Slanina, goveđa pršuta, svinjska pršuta, kobasica, kulen, čajna, sudžuk, čvarci, obični i duvan, paprika u pavlaci, kajmak, sir, salate koje sam isto lično pravila, ma svega imam – kaže Milica, podsjećajući nas da su Banjalučani dosta dobri kupci, i da ima puno mušterija iz Republike Srpske, pogotovo iz Trebinja.

Na štandu Biljane Milenković zapažamo široku paletu slatkih proizvoda. Sve je domaće i sve je zdravo, kaže naša sagovornica.

– Džemovi, pekmez, slatko, med, medovača. Sve su to naši lokalni proizvodi. Likeri od šumskih kupina i jagoda, sve je lokalno. Ovo je spoj, trudili smo se da predstavimo lokalne proizvode, imamo tu za svakog ponešto – ponosno veli Biljana.

Na susjednom štandu atrakcija Zlatibora. Nakurnjak.  Cijena je rekoše nam  izuzetno povoljna. 300 dinara za nakurnjak je baš dobra  cijena rekoše nam kroz smijeh prodavci.

Ostavljamo prodavce na zlatiborskoj pijaci i odlazimo u šetnju pored jezera, a na kraju dana obilazak turističkih destinacija završamo u restoranu „Zlatan bor“ svjesni da je u jednom vikendu nemoguće obići, posjetiti, obići ili jednostavno vidjeti sve ono što vam Zlatibor nudi. Mi smo naš obilazak nastavili sutradan posjetom Memorijalnom centru na Kadinjači, na kojem su prije samo nekoliko dana obilježene 82 godine od stradanja legendarnog  radničkog bataljona pri odbrani Užičke Republike.

Foto: SrpskaCafe

– Danas smo došli ovdje na Kadinjaču, inače svaki put u povratku sa Zlatibora idemo preko Mokre gore, Višegrada i u Dobrun. I onda se preko Sarajeva uputimo za Banjaluku. Danas smo se odlučili za malo drugačiju rutu. Odlučili smo se da dođemo na Kadinjaču i posjetimo ovo spomen obilježje, gdje je stvorena prva slobodna republika u Drugom svjetskom ratu, odnosno Užička Republika. Ovo je sveto mjesto, i mjesto velikog stradanja srpskog naroda zato samo baš i došli ovdje danas – kaže predsjednik drušva Dragan Kavić, najavivši da članovi KUD-a ovdje neće stati nego da već sljedeće sedmice putuju u Aranđelovac, da je u planu put u Sloveniju a da je trećeg januara planiran nastup u Velikoj Kladuši, da je program zgusnut, a opet da sve rade samo sa jednim ciljem, a to je očuvanje naše tradicije i običaja i prenošenje s koljena na koljeno, te da im kako rekoše, za sada to dosta dobro ide.

Foto: SrpskaCafe

Ljubinko Spasojević/SrpskaCafe

 

CATEGORIES
Share This