Da li će načelnica Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u Foči dobiti otkaz?

Da li će načelnica Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u Foči dobiti otkaz?

Načelniku Opštine Foča Milanu Vukadinoviću naloženo je od strane republičke Upravne inspekcije da provede postupak za utvrđivanje nespojivosti obavljanja poslova službenika – načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u opštinskoj upravi Opštine Foča i suvlasnika Društva za inženjering i trgovinu „Siming trejd“ d.o.o. odnosno za obavljanje preduzetničke djelatnosti za službenika Oliveru Elez i donese odgovarajući akt o provedenom postupku u skladu sa Zakonom.

Takođe, naloženo je provođenje postupka za utvrđivanje nespojivosti obavljanja poslova službenika – načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti i dužnosti člana organa političke stranke i donese odgovarajući akt o provedenom postupku u skladu sa Zakonom.

Rok za izvršenje ovih mjera je 30 dana od dana donošenja rješenja Upravne inspekcije.

Naime, narodni poslanik Srpske demokratske stranke Ognjen Bodiroga i Klub odbornika SDS-a u SO Foča zatražili su 4. oktobra 2023. od republičke inspekcije da izvrši nadzor za utvrđivanje nespojivosti funkcija načelnice Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Foča, Olivere Elez, jer je široj javnosti poznato da je ona suvlasnik Društva za inženjering i trgovinu „Siming trejd“ d.o.o. sa udjelom od 25%, te da su njeno troje djece suvlasnici sa istim udjelom.

Članom 43. stavom 2. Zakona o službenicima i namještenicima u organima lokalne uprave propisano je da službenik ne može da koristi rad kod poslodavca da bi uticao na ostvarivanje svojih prava ili prava s njim povezanih lica. Članom 44. stavom 2. istog Zakona propisano je da se službenik ne može baviti preduzetničkom djelatnošću, ne može biti vlasnik, većinski vlasnik ili osnivač privrednog društva ili ustanove, što je slučaj načelnice Odjeljenja za privredu Opštine Foča.

Načelnica Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti je ove godine pristupila Socijalističkoj partiji Foča, a poznato je da službenik ne može biti član organa političke stranke, što propisuje isti Zakon.

Ukoliko se utvrdi nespojivost pomenutih članova Zakona, načelnik Opštine je obavezan da raskine radni odnos sa službenikom, u ovom slučaju načelnikom Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Oliverom Elez.

Podaci koji su dostupni javnosti govore da je preduzeće „Siming trejd“ Foča direktnim sporazumima sa Opštinom Foča u 2020. godini prihodovalo 25.000 KM, u 2021. godini 22.000 KM, u 2022. godini oko 38.000 maraka i do avgusta ove godine 12.000 KM. Ti poslovi dogovarani su u „4 oka“, a finansijska dokumentacija o trošenju narodnog novca se krije od javnosti.

Treba napomenuti da je prema podacima sa portala javnih nabavki o realizaciji ugovora Opštine Foča, samo u 2019. godini „Siming trejd“ dobilo poslove u vrijednosti od 400.000 KM.

Što se članstva u Socijalističkoj partiji tiče, to se lako može utvrditi u centrali stranke u Banja Luci. Dakle, Zakon je višestruko povrijeđen, a odgovornost će se utvrđivati krivičnim putem.

Rok za provođenje postupka utvrđivanja nespojivosti službenika u opštinskoj upravi je istekao u petak. Do tada je trebalo provesti postupak i u slučaju pozitivnih tvrdnji podnosilaca zahtjeva za inspekcijski nadzor, uručiti otkaz načelnici za privredu.

Dokazi su vidljivi, argumentovani i neoborivi, pa će se ubrzo saznati da li je lokalna uprava radila po Zakonu. Dosadašnja iskustva govore da nije, a potvrda toga je i dokumentacija u tekstu.

Fočanske novosti

CATEGORIES
Share This