Zagonetna istorija Srba: Kelti

Zagonetna istorija Srba: Kelti

Upad Kelta sa sjevera Evrope u trećem vijeku prije nove ere na prostore današnje Srbije i njihovo porobljavanje Tribala, stvorilo je novi narod koji se zvao Skordisci. Skordisci su osnovali i Singidunum, današnji Beograd.

Tek je Julije Cezar sredinom prvog vijeka prije nove ere uspio da ih protjera sa rimskih teritorija.

Kelti su sa sobom donijeli “hiperborejske” magijske tradicije, a njihov sudar s “atlantskim” nasljeđem Tribala i Tračana rezultovao je pobjedom “solarnog reda”. Rim je poklekao pod hiperborejskim sloganom “Sol Invictus”.

Uz muziku gajdi i vojničkog roga, Kelti su bili nemilosrdni i brutalni zavojevači. Grci su ih nazivali Keltoi, a Rimljani Galima. U njihovo vrijeme metal je zamijenio bronzu, tako da je njihovo oružje bilo ubojitije od oružja naroda koje su napadali. Od 8. vijeka prije nove ere Kelti su stvorili prve veće naseobine na područjima današnje Njemačke i Švajcarske. U 4. vijeku prije nove ere njihova teritorija se prostirala preko cijele Evrope – od Turske do Španije, na sjeveru do Britanije.

Bili su dobri trgovci, posebno su voljeli da trguju grnčarijom, vinom i mediteranskim začinima. Bili su vješti graditelji i ostavili su za sobom veliki broj utvrđenja i spomenika. Njihovi sveštenici, druidi, govorili su jezikom drveća, o čemu piše Robert Grejvs u “Bijeloj boginji”.

Veliki broj keltskih mitova ostao je prisutan u mitologiji Srba. Utvrđenje Avalon, koje su na istoimenoj planini pored Singidunuma sagradili Kelti kao svoje kultno mjesto, kasnije je u našoj istoriji ponijelo naziv Žrnov. Ta je utvrda označavala pobjedu hiperborejske kulture na prostorima nekadašnjeg Beograda.

Avalon je u keltskoj mitologiji bio isto što i Elizijum, rajska oblast. Tamo je iskovan čarobni mač Ekskalibur i tamo je otišao da umre kralj Artur. Žrnov je bio dio te tradicije.

Moćnu keltsku imperiju srušio je Gaj Julije Cezar svojim pohodom na Galiju sredinom prvog vijeka prije nove ere. Veliki dio povukao se na sjever Britanije, a Irci se smatraju njihovim punokrvnim nasljednicima.

Srpskinfo

CATEGORIES
Share This