Vrijeme „bratstva i jedinstva“ je bilo imaginarno, a upoznali smo ga tek kad je prošlo

Vrijeme „bratstva i jedinstva“ je bilo imaginarno, a upoznali smo ga tek kad je prošlo

„Vila sa Čakora“ je roman o tragičnoj sudbini Branke Đukić, koju su na planini Čakor, dok se vraćala iz škole, ubila dvojica Albanaca.

Njen otac Rade je na suđenju ubio jednog od njih.

Tragedija se desila 1975. godine, a ovaj događaj kao da je najavio sve ostale nesreće, koje će uslijediti za Srbe na Kosovu.

„Ovom knjigom podignuta je brana zaboravu. Branka je odavno postala heroina, a njen otac heroj-osvetnik. O ovom događaju dosta se pisalo i pričalo i opjevavalo u guslarskim pjesmama“, izjavila je autorka knjige Neda Đukić Borojević na promociji u bilećkom Domu kulture.

„Sama tragedija je nezapamćena na našim prostorima, jer se desila u vrijeme bratstva i jedinstva u bivšoj zemlji. To je bilo imaginarno vrijeme, koje smo nažalost upoznali tek kad je prošlo“, dodao je profesor Slavko Đukić, koji je takođe prisustvovao promociji.

Promociju knjige organizovala je Narodna biblioteka „Vladimir Gaćinović“, koja tokom cijele godine organizuje sadržaje za sve ukuse. Zahvaljujući vrijednim organizatorima, Bilećani imaju priliku da uživaju u raznim promocijama, druženjima i radionicama.

istok

CATEGORIES
Share This